Direktorka Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović i direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević po svemu sudeći biće ministri u novoj Vladi Republike Srpske. Vidovićeva će u ministarstvo finansija, dok će Rajćević u ministarstvo nauke u tehnologije. I Vidović i Rajčević pripadaju SNSD-u.

vlada-rs.jpg

Dobro obaviješteni izvori tvrde, da je velika guđva oko ulaska u novu Vladu i da se borba vodi oko novoformiranog ministarstva za energetiku, koje želi lider SP Petar Đokić, dok SNSD na tom mjestu hoće Nedeljka Ćorića (SNSD) iz Bijeljine.

SNSD-u će pripasti i ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, za koje je takođe bio zainteresovan lider SP, koji je za tu funkciju predlagao Zdenku Gojković.

Prema tvrdnjama našeg izvora u to ministarstvo ide dosadašnji ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić iz SNSD-a.

Od starih ministara sasvim je izvjesno da ostaje sadašnji v.d. premijerke i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, kao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Vlada RS ima 16 ministara, osam pripada Srbima, pet Bošnjacima i tri Hrvatima.

Podjela ministarstava po strankama i poslaničkim grupama koji se nalaze u skupštinskoj većini nije još zvanično poznata.

Socijalisti tvrde da će dobiti tri ministarstva, tim što jedan ministar treba da bude Hrvat ili Bošnjak.

Pored Đokića iz SP se pominje kao mogući ministar i Maksim Skoko iz Gacka.

Jedno ministarstvo je dobio i NDP, a prema ranijim najavama jedno mjesto će pripasti i tzv. Obrenovoj grupi, kao i poslanicima oko Čubrilovića.

Lider DNS očekuje da će dobiti broj ministarstava na osnovu izbornog rezultata i po tome mjesta ne bi trebalo da bude za grupu oko Čubrilovića. O tome će vjerovatno odlučiti lider SNSD-a.

Ministarstvo očekuju i bošnjački poslanici, a jedno pripada i HDZ, trajnom koalicionom partneru SNSD-a.

Po svemu sudeći biće ovo šarolika Vlada RS koju će predvoditi Radovan Višković iz SNSD-a.