Bajkovite priče o megalomanskim turističkim centrima širom Republike Srpske započete su prije deceniju, konkretan zaplet se još nije desio, a srećan kraj se ne nazire. Hercegovački Las Vegas, romanijski „Sokolov grad“ i ski centri na obroncima Klekovače i Vlašića samo su neki od neostvarenih, milijarde maraka vrijednih, turističkih snova koji su najavljivani ciklično, pred izbore, piše "Capila.ba".

trebinje resort.jpg

Projekte koji će biti raj za turiste, buduće top svjetske destinacije i omiljena mjesta zaljubljenika u čistu prirodu, zabavan i aktivan odmor obično su inicirale domaće firme bez kapitala i referenci, dok ih je vlast nesebično podržavala, kao dokaz da je Srpska neodoljiva investitorima.

Kao potencijalni investitori tih projekata, koji su trebali da preporode Srpsku i značajno doprinesu društveno – ekonomskom razvoju regije u kojoj se realizuju, pojavljivale su se kineske, turske, slovenačke, njemačke i druge kompanije i konzorcijumi, te režiser i idejni tvorac „Andrićgrada“ Emir Kusturica.

Ukupna vrijednost samo navedena četiri projekta planirana u Srpskoj premašuje 13 milijardi KM, što je vrijednost četiri godišnja budžeta Republike Srpske. Ovako skupe pojedinačne projekte nisu realizovale ni daleko bogatije zemlje i investitori.

„Trebinje Resort“: Slovenci prokockali hercegovački Las Vegas

Više od deset godina prošlo je od kada je spomenut projekat „Trebinje Resort“, turistički kompleks s ekskluzivnim hotelima, apartmanskim i rezidencijalnim vilama, wellness centrima, bazenima, kazinima, golf terenima… U Hercegovinu su se kroz taj projekat trebale da sliju četiri milijarde maraka.

Za taj projekat je još 2007. godine potpisan Ugovor o poslovnoj saradnji na razvoju „greenfield“ turističkog investicionog projekta koji je tadašnjoj opštini Trebinje ponudila slovenačka firma „Hosting“. Uslijedilo je otvaranje istoimene firme „Trebinje Resort“ u kojoj su 85 odsto vlasništva imali Slovenci, a ostatak opština.

Dvije godine kasnije rečeno je da se priprema prostorno – planska dokumentacija i da krajem te 2009. godine počinje gradnja. To se nije desilo.

Priča o malom Las Vegas u Hercegovini aktuelizovana je ponovo u izbornoj 2010. godini kada je usvojen Master plan budućeg turističko – rekreativnog kompleksa, a investicija je sa milijardu, proširena na oko četiri milijarde maraka.

Iz firme „Trebinje Resort“ su obećavali da će građevinski radovi započeti krajem 2012. godine.

„Projekat jeste pomalo bajkovit, s obzirom na to da je planirana izgradnja turističkog naselja sa 24.000 ležajeva. Prva zona imaće najveće spa centre, kazina i dio golf terena, da bi kasnije projekat bio proširen na manja kazina, smještajne kapacitete, sportske terene i druge sadržaje“, rekao je 2010. godine direktor firme „Trebinje Resort“ Brane Milošević.

Od svega je pogodio da je projekat bajkovit, ali ne pomalo, već i previše da bi bio realizovan. To je potvrđeno svega mjesec dana kasnije kada je tadašnji načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao da zbog ekonomske krize realizacija velikih razvojnih projekata poput aerodroma Zupci i „Trebinje resort-a“ mora biti odgođena za neka bolja vremena.

Ta bolja vremena za hercegovački Las Vegas i trebinjski aerodrom do danas nisu stigla.

Ovaj megalomanski projekat u Trebinju se spomenuo još jedino 2014. godine kada je jedna od komercijalnih banaka opštini ispostavila račun za automobil kupljen na ime firme „Trebinje Resort“.

Tadašnji prvi čovjek Trebinja Slavko Vučurević rekao je da nije poznato gdje je sporni automobil, da slovenačka firma koja je inicirala projekat ne postoji i da će zatražiti da se „Trebinje Resort“ zvanično ugasi.

Danas u gradu Trebinje ćute, na pitanja o preduzeću „Trebinje Resort“ i o zemljištu koje su uložili u osnivački kapital ne odgovaraju ni nakon dva mjeseca. Doskorašnji gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ne odgovara na pozive.

Odbornik SDS-a u trebinjskoj skupštini Vidomir Begenišić kaže za portal CAPITAL da posljednjih godina u Hercegovini niko ne spominje projekat „Trebinje Resort“.

„Najočitiji primjer kako se pred izbore pokrenu priče o velikim projektima od kojih kasnije ne bude ništa je Trebinje. Nije samo u pitanju „Trebinje Resort“, sjetite se aerodroma, a sad pred posljednje izbore je bila priča o megalomanskoj obilaznici, koju sad niko ne spominje. Sva velika obećanja su bila u režiji vlasti, prave se medijske fanfare i na kraju od toga ne bude ništa“, rekao je Begenišić.