Stanovnici Mokrih Dolova tvrde da stara kotlovnica u objektu Kazneno-popravnog zavoda već godinama zagađuje životnu sredinu, da zimi ne mogu normalno da dišu, da je njihovo zdravlje ugroženo i da od nadležnih organa traže hitno rješavanje ovog problema.

zatvor.jpg

A problem je, kako navode za TrebinjeLive.info, u tome što u ovoj ustanovi koriste ugalj za zagrijavanje prostorija, a pritom nemaju propisane filtere, zbog čega opasne čestice, dim i neprijatan miris završavaju u atmosferi i u njihovim stanovima, a samim tim i u njihovom organizmu.

U više navrata su se obraćali nadležnim organima, ali, navode, da iako je ekološki inspektor bio na terenu, ne nadzire se rješenje ovog dugogodišnjeg problema.

"Zimi se ne može opstati. Oni kad nalože vatru, njihov dimnjak kao da proključa. Veš već godinama ne možemo da sušimo na balkonima, već u kući ili smo prethodno morali da zatvorimo terasu pvc otvorima", navodi jedan od stanara okolnih zgrada u Zubačkoj ulici.

On je pojasnio da zimi često moraju da stave šal preko usta i nosa, jer su čestice od sagorijevanja uglja prisutne na svim stranama.

"Dim kulja da se ne može opstati. Imam prijatelja koji živi u novim zgradama Impeka, kazao mi je da se i tamo često osjeti smrad, ali da niko neće da se uhvati u koštac sa ovim problemom", naveo je ovaj, kako nam se predstavio, prvi komšija trebinjskog KPZ-a.

U upravi zatvora kažu da su svjesni problema i da su prema Ministarstvu pravde Republike Srpske uputili dopis o neophodnosti saniranja kotlovnice, ali da povratnu informaciju još uvijek nisu dobili.

Direktor ove ustanove Slaviša Janković u telefonskom razgovoru za TrebinjeLive.info pojasnio je da je kotlovnica stara više od 50 godina i da je njihov prijedlog da se instalira nova kotlovnica koja bi radila na pelet.

"Mi smo ustanova od posebnog značaja i, ako nam odobre sredstva za radove, sanaciju je moguće izvršiti tek na kraju ove grejne sezone, jer moramo da zagrijavamo prostorije", istakao je Janković.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini resorno ministarstvo odobrilo im je 10.000 KM za investicione radove, ali će, za projekat nove kotlovnice, vrijednost radova biti poznata tek nakon što budu saznali da li će biti izdvojena veća sredstva za investicije.

U ekološkoj inspekciji kratko su poručili za TrebinjeLive.info da će preduzeti zakonom predviđene mjere, kao i da su im žalbe građana o ovom problemu poznate, zbog čega će u narednom periodu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

"Kakve će to mjere biti za sada je još uvijek rano da govorimo, ali je sigurno da ćemo reagovati i sa upravom zatvora sagledati mogućnost da se ovaj problem u što skorijem periodu otkloni", naveli su u ovoj inspekciji.