Za razliku od prethodna dva puta kada se razgovaralo o sastavljanju Vlade Republike Srpske, opozicione partije SDS i PDP ovog puta odazvale su se pozivu Radovana Viškovića, mandatara za sastav nove vlade.

Sds pdp viskovic.jpg

U ovim partijama su nam rekli da treba razgovarati, te da ne znaju šta su bili razlozi i zbog čega se ranije nisu odazvali pozivima Željke Cvijanović, koja je u dva navrata sastavljala Kabinet.

"Otišli smo da pokažemo da mi nismo protiv Vlade RS ni protiv dobrog posla ili bilo koga. Nema razloga da se ne razgovara. Mandatar ako ostvari ono što je zamislio može se očekivati značajan napredak", rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, koji je uz Vukotu Govedaricu, predsjednika SDS-a, i Milana Miličevića, predsjednika Glavnog odbora stranke, obavio razgovor sa Viškovićem.

I u PDP-u kažu da je dobro da se razgovara, te da mandatar treba da čuje sve političke strukture u parlamentu, ali da im je istovremeno žao što sadašnji mandatar mora da priča ne samo sa političkim partijama, već i sa raznim grupama i družinama.

"Ne sjećam se zbog čega se ranije nismo odazivali. Ne znam ni kada su bili, ni kakvi su bili pozivi ranije. Nije bilo razloga da sada ne odemo na poziv, saslušamo i kažemo šta smo imali", rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, koji je predvodio delegaciju ove stranke na razgovorima sa mandatarom.

Inače, opozicione partije posljednji put odazvale su se na razgovore u novembru 2010. godine, kada je Milorad Dodik, tada novoizabrani predsjednik Republike Srpske, obavljao konsultacije o imenu mandatara. Poslije toga, opozicione partije nisu se odazvale pozivima Cvijanovićeve 2013. i 2014. godine.