Na području Trebinja registrovana je 181 zajednica etažnih vlasnika, dok su četiri zahtjeva u proceduri registracije, kaže za TrebinjeLive.info načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janja Ćapin.

luc.jpg

Ćapinova je istakla da su prednosti registracije višestruki, zbog čega je savjetovala svim stambenim zgrada koje ovaj proces do sada nisu uradile, da to učine u što skorije vrijeme.

"Oni koji su registrovani imaju na raspolaganju sredstva za tekuće i investiciono održavanje zajedničkih dijelova, mogu da učestvuju u javnim pozivima za sredstva koja su stavljena na raspolaganje od strane gradske uprave za razne vidove održavanja haustora, fasade, interfona", navela je Ćapin.

U ovoj godini izdvojena su sredstva za održavanje haustora i zajedničkih dijelova zgrade u iznosu od 163.000 KM i 30.500 KM za sufinansiranje adaptacije fasada.

"Što se tiče posebnih programa za etažne vlasnike, grad Trebinje i u 2019. planira da podstiče stanare u održavanju zajedničkih dijelova zgrade putem javnih poziva za potpuno i zajedničko finansiranje, a što će se utvrditi u skladu sa mogućnostim budžeta za narednu godinu", pojasnila je Ćapin.

Registracija zajednice etažnih vlasnika je utvrđena zakonom o održavanju zgrada i pravilnikom o registraciji zajednica etažnih vlasnika.

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove pruža stručnu pomoć prilikom registracije kroz besplatno učestvovanje u izradi osnivačkih akata zajednica, te daje sve potrebne stručne savjete i konsultacije vezane za postupak registracije, prava i obaveze etažnih vlasnika.

Što se tiče broja zajednica koje tek treba da se registruju, taj broj je promjenjiv iz razloga što se konstantno grade nove stambene zgrade i registruju nove zajednice.