U Kulturnom centru održan je drugi tradicionalni godišnji koncert Gradskog kulturno-umjetničkog društva /GKUD/ "Alat Svislajon", na kome se predstavilo oko 120 izvođača.

godisnji koncert alat (6).JPG

Oko 70 minuta igralo se, pjevalo i sviralo na zadovoljstvo publike koja zna da cijeni i vrednuje "alatničare", koji su po ko zna koji put pokazali da su pravi ambasadori našega grada.

Tome svjedoči i podatak da je večerašnji koncert bio 74. po redu u ovoj godini, a nadaju se da će ih biti jošnekoliko do kraja godine.

godisnji koncert alat (4).JPG

Predsjednik društva Nedeljko Lambeta nije krio zadovoljstvo da je ovo rekordna godina po nastupima od Trebinja, preko Novog Grada, Srbije, Crne Gore, a tu su bile i četiri inostrane turneje Malme-Švedska, Beč-Austrija, Ohrid-Makedonija i turneja po Francuskoj.

"Ove godine svi sastavi su išli na turneje da vide kako to izgleda i kad se pogleda vidimo da je 29 dana naše društvo bilo u inostranstvu", istakao je Lambeta.

Broj članova je u porastu i to je prema njegovim riječima dobro i lijepo, a sigurno je da su turneje i rezultati društva imali presudan uticaj na to.

godisnji koncert alat (2).JPG

Ove godine GKUD "Alat Svislajon" je po prvi put organizovao smotru veterana na kome je učestvovalo 15 ansambala, sa preko 300 izvođača.

Naredne godine uradiće se sve da se poveća broj učesnika na smotri 2019. godine.

"Imamo velike šanse da odemo na turneju po Koreji, Dubaiju, sada smo stupili u kontakt sa Izraelom da oni dođu kod nas ili mi da odemo kod njih. Čeka nas uzvratna posjeta ansambla iz Malmea, možda odemo do Bugarske, ali sve zavisi od sredstava", rekao je Lambeta dodajući da oni nastavljaju sa očuvanjem tradicije našeg naroda i kulture.

godisnji koncert alat (3).JPG

Prisutni su uživali u igrama iz Hercegovine, Gnjilana, Vlaške igre, Pomoravlja, Vranja, uz orkestar GKUD "Alat Svislajon", pjevačke ženske grupe "Nagorkinje", muške pjevačke grupe, gusle Marka Butulije.

U Alatu se trude da svake godine odrade novu koreografiju, a razmišlja se da iduće godine to bude iz Republike Srpske (Banjalučke igre ili iz Sarajevskog polja).

godisnji koncert alat (1).JPG