Pripadnici kosovske specijalne jedinice ROSU uhapsili su jutros u Kosovskoj Mitrovici četvoricu Srba, rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi /KPS/.

kosovo-i-metohija.jpg

Uhapšeni su pripadnik KPS-a Dragiša Marković, pripadnik istražne jedinice KPS-a Nedeljko Spasojević, te dvojica civila Marko Rosić i Aleksandar Ćurčić zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti. 

Akcija je započela jutros nešto prije 6.00 časova i odmah nakon hapšenja pripadnici ROSU povukli su se u policijsku stanicu u južnom dijelu grada, gdje su uhapšeni predati nadležnom tužiocu. 

Marković i Spasojević su 16. januara bili na dužnosti i učestvovali u sprovođenju uviđaja na mjestu ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. 

U trenutku hapšenja Markovića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu. 

Na Trgu Šumadija okupilo se više desetina Srba, kao i rukovodstvo Srpske liste, uključujući i srpske poslanike i ministre u Vladi samoproglašenog Kosova. 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane na uzdržanost i ocijenio da je upad ROSU jedinice mogao da izazove velike posljedice po bezbjednosnu situaciju na sjeveru Kosova. 

Rakić je optužio opozicione političare i medije da su juče demantovanjem vijesti o pokretima pripadnika ROSU jedinica prema sjeveru Kosova "zaboli nož u leđa" Srbima na Kosmetu. 

Situacija u Kosovskoj Mitrovici se smirila, ali se i dalje s vremena na vrijeme oglašavaju sirene za uzbunu. 

U 12.00 časova u Štrpcu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici biće održani mirni protesti zbog uvođenja 100 odsto carinske stope na proizvode iz Srbije i BiH. 

Iz KPS-a su pozvali građane da ostanu mirni i da ne nasijedaju na provokacije i dezinformacije. 

Jutros je drugi dan da zbog uvođenja carinske stope od 100 odsto na Kosovo i Metohiju nije stigla beogradska štampa, ni prehrambeni proizvodi. /kraj/nz/dad