Odbornici trebinjske skupštine usvojili su danas nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 27.630.000 KM, što je za 90.000 KM manje u odnosu na nacrt drugog rebalansa budžeta za ovu godinu koji je usvojen, takođe, danas.

skupstina.jpg

U nacrtu budžeta za 2019., poreski i neporeski prihodi planirani su u iznosu od 23.911.98 KM, transferi 619.872 KM, primici za nefinansijsku imovinu 2.538.000.

Nacrtom drugog rebalansa budžeta za ovu godinu, ukupna sredstva u odnosu na prvi rebalans manja su za 1.290.000 KM, a najviše zbog manjih prihoda od primitaka za gradsko građevinsko zemljište, te prihoda od zemljišne rente i naknada za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta.

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić istakao je da će i u narednom periodu biti nastavljeni svi socijalni programi, te da će se istim intenzitetom nastaviti i kapitalne investicije koje su planirane u iznosu većem od 5.300.000 KM.

"Sve započete investicije će biti nastavljene, a planiramo i početak novih projekata", rekao je Ćurić.

Komentarišući nacrt budžeta za narednu godinu, odbornik PDP-a Lazar Vučković istakao je da je stanje u vatrogasnim društvima u Trebinju zabrinjavajuće, te dao prijedlog da se oformi komisija koja bi sagledala stanje voznog parka.

On je dodao da je neophodno i povećati grant za vatrogasna društva čiji prijedlog sada iznosi 250.000 KM.

"Ne rade vozila. Pojedina vozila nemaju kočnice i svjetla. Treba uložiti u razvoj vatrogastva, ako to ne uradimo imaćemo velike probleme", naveo je Vučković.

On je istakao da se određen broj vatrogasaca ne ponaša na adekvatan način i da su pojedini skloni alkoholu, ne navodeći njihova imena.

"Imaćemo najmanju korist od vatrogasnog doma, ako ne napravimo funkcionalnu vatrogasnu jedinicu", rekao je Vučković.

Odbornik DNS-a Petar Ivanković naveo je da će se na kraju godine sagledati kako je ko radio, dodajući da treba raspravljati o vatrogasnim društvima, a da ne treba dozvoliti da se na, kako je rekao, neprimjeren način govori o vatrogasnim društvima.

"Ne dolikuje da se na skupštini govori ko pije, a ko ne. To nije korektno. Svi mi griješimo, uvijek možemo više i bolje", rekao je Ivanković.

Odbornik Miodrag Batinić podražao je ideju da se oformi komisija koja bi sagledala stanje u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i ostalim vatrogasnim društvima.

On je pohvalio povećanje granta za humanitarne aktivnosti za više od 130 odsto, te doznake za izbjegla i raseljena lica za povratak u opštinu Ravno u iznosu od 40.000 KM, što je za 15.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Komentarišući stanje u vatrogasnoj jedinici, Ćurić je naveo da su u gradskom budžetu planirana dodatna sredstva za opremanje ove jedinice, navodeći da će komisija sagledati stanje i o tome obavijestiti skupštinu i gradonačelnika.

Odbornik SP-a Rajko Ćapin rekao je da će za ostvarivanje ovog budžeta trebati velika disciplina i rad i u narednom periodu.

Odbornik SNSD-a Zdravko Butulija dao je prijedlog da se prilikom prijedloga budžeta za narednu godinu kao uporedni podaci daju oni iz drugog rebalansa, a ne iz budžeta za 2018.