Počelo je prvo zasjedanje 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, koje je otvorio najstariji poslanik u ovom sazivu Dane Malešević, koji će i voditi sjednicu do izbora predsjednika parlamenta.

skupstina srpske.jpg

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, ambasador Kine u BiH Čen Bo, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. 

Protokolom je definisano da poslanici usvoje dnevni red, a potom pristupe konstituisanju radnog predsjedništva koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika - Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/. 

Potom bi trebalo da bude izabrana komisija za izbor i imenovanja, poslije čega će uslijediti pauza od 30 minuta, kako bi ona zasjedala i zatim podnijela izvještaj o razmatranju materijala koji je dostavila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH. 

Poslije pauze poslanici će preći na treću tačku dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje i verifikaciju mandata narodnim poslanicima, a potom će oni položiti svečanu zakletvu. 

Nakon što poslanici polože zakletvu, slijedi izbor predsjednika parlamenta, a članom 15 Poslovnika Narodne skupštine propisano je da svaki poslanik može da predloži kandidata za predsjednika. 

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine potom zauzima mjesto predsjedavajućeg i vodi dalji tok sjednice. Odmah poslije izbora predsjednik Narodne skupštine obraća se javnosti, a potom poziva predstavnika CIK-a da uruči sertifikate o izboru novoizbranom predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i potpredsjednicima Ramizu Salkiću i Josipu Jerkoviću, predviđeno je protokolom. 

Predsjednik Republike i potpredsjednici polažu, a potom potpisuju svečanu zakletvu, poslije čega je predviđeno da se predsjednik Srpske obrati u parlamentu. 

Svečanu zakletvu nakon toga polaže i potpisuje član Predsjedništva BiH iz 
Republike Srpske Milorad Dodik i obraća se poslanicima i javnosti. 

Protokolom prve sjednice predviđeno je da Narodna skupština na prijedlog njenog predsjednika potom donosi odluku o broju potpredsjednika, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i u Vijeće naroda Republike Srpske. 

U skladu sa dogovorom postignutim na sastanaku predstavnika političkih stranaka 14. novembra time bi prvi dio prve sjednice trebalo da bude zaključen, a u njegovom nastavku će biti birani potpredsjednici parlamenta. 

Poslije završetka svečane sjednice medijima bi u pres-holu Narodne skupštine kratko trebalo da se obrate predsjednik Srpske, srpski član Predsjedništva BiH i novoizabrani predsjednik Narodne skupštine. 

Svečani koktel biće upriličen u restoranu Narodne skupštine Republike Srpske.