Željka Cvijanović, novoizabrani predsjednik Republike Srpske i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

dodik cvijanoviceva.jpg

Zakletvu je pročitao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je čestitao predsjedniku i potpredsjednicima na položenoj zakletvi.

Cvijanovićeva je rekla da je za RS važno da što prije dobije novu vladu, i da će sutra, prvog radnog dana, imenovati mandatara za sastav nove vlade. Dodala je da izbor za predsjednika za nju predstavlja priznanje za sve što je urađeno u proteklo periodu.

Istakla je da će se kao predsjednik RS zalagati za očuvanje kapaciteta i pozicije RS u okviru koji je definisan Dejtonskim sporazumom.

„RS pruža svima u BiH i izvan nje ruku partnerstva i saradnje, ali neće dozvoliti ugrožavanje njene autonomije“, rekla je Cvijanovićeva.

Rekla je da su podjele među narodom štetne i da oduzimaju snagu naroda i krnje autoritet institucija, a da je na međunarodnom planu otvorena za saradnju sa svima. Dodala je da je EU jedan od prioriteta, ali da neće dozvoliti da se kroz evropske integracije ugrožava pozicija RS, te da će se zalagati za očuvanje mehanizma koordinacije.

Naglasila je da evropske integracije nikako ne isključuju saradnju sa drugima, istakavši da je Rusija jedan od najvećih investitora u BiH te da se zalaže za očuvanje Dejtonskog sporazuma.

Dodala je i da je RS čvrsto opredijeljena za nastavak saradnje s Kinom, te da ima dobar i pozitivan odnos s SAD, pozdravljajući stav Donalda Trampa, predsjednika SAD o nemiješanju u unutrašnje odnose drugih država.

Rekla je da je pitanje NATO-a osjetljivo pitanje, podsjetivši na rezoluciju NS RS, dodavši da će pratiti stav Srbije po ovom pitanju. Naglasila je i da je RS spremna za nastavak saradnje s NATO u okviru postojećih sporazuma.

Istakla je i da je kao predsjednik Vlade s svojim timom učestvovala u mjerama stabilizacije RS na ekonomskom i političkom planu, te da su povećana socijalna davanja, povećane plate u privatnom i javnom sektoru u saradnji sa socijalnim partnerima.

Dodala je i da će sarađivati sa članom Predsjedništva BiH iz RS i drugim organima na jačanju jedinstva naroda u RS, istakavši da su se podjele kroz istoriju pokazale pogubne.

„Iako su neki priželjkivali i nažalost čak i radili na destabilizaciji RS, na ovim izborima građani su jasno poručili da je RS iznad svega i na prvom mjestu“, rekla je ona i dodala da ima duboku zahvalnost prema svim koji su ugradili svoje živote i dijelove dijela za RS.

I DODIK POLOŽIO ZAKLETVU

Novoizabrani član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik položio je svečanu zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Dodik je, obraćajući se u NS RS nakon polaganja zakletve, rekao da se osjeća ponosno jer je ispunio sve zahtjeve na očuvanju RS dok je obavljao funkciju predsjednika RS u prethodna dva mandata.

"Ja ostajem u RS i idem samo da odradim još jedan važan posao za RS", rekao je Dodik, i zahvalio se svima koji su mu dali glas, ali i onima koji nisu jer su oni, kako je rekao, povećali demokratski kapacitet Srpske.

Član Predsjedništva BiH je rekao da njemu Republika Srpska, kao i poslanicima mora biti svetinja.

"Ako nama RS nije na prvom mjestu, bićemo na pogrešnom putu. Posebno želim da naglasim riječ patriotizam. Ne tako davno vidjeli smo šta se desi kada se ta riječ zloupotrijebi", rekao je Dodik.

On je istakao da ne misli da njegov rad u Sarajevu može biti lišen saradnje sa RS.

"Nijedna moja odluka neće biti bez koordinacije sa institucijama RS. To je tako normalno, prirodno, institucionalno i ustavno. Ja svoju snagu crpim iz Republike i ja se smatram dijelom vas. Zato sam smatrao da zakletvu, prije svega, treba da položim ovdje. Tamo gdje sam izabran od strane mog naroda. Ono što nije interes RS neće biti ni interes BiH. Ukoliko ne budem mogao sam, neću se libiti da tražim vašu podršku, jer ne želim da RS bude preglasana", istakao je Dodik, i dodao da neće raditi na štetu druga dva naroda ali i ponovio da neće dopustiti da bilo ko radi na štetu srpskog naroda.