U Istočnom Sarajevu završena je maratonska sjednica Glavnog odbora SDS koja je počela nešto nakon 12. časova.

Sds.jpg

Predsjednik SDS, Vukota Govedarica, rekao je, nakon sjednice održane u Istočnom Sarajevu, da Obren Petrović, Uroš Vojinović i Kostadin Vasić od danas, zvanično, više nisu članovi SDS.

On je napomenuo da je Glavni odbor dao podršku njemu kao predsjedniku stranke, kao i rukovodstvu SDS da optimalno politički pozicioniraju stranku, u skladu sa statutarnim normama i platformom o postizbornom djelovanju.

Govedarica je istakao da neće biti koalicije sa SNSD-om i da SDS neće biti član Vlade, odnosno neće dati podršku Vladi koju će predvoditi SNSD.

-U ponedjeljak ulazimo u Narodnu skupštinu kao opoziciona politička organizacija – istakao je Govedarica.

Vezano za gradsku organizaciju Doboj, ona je danas, odlukom Glavnog odbora, raspuštena, istakao je Govedarica.

-Mi smo iskoristili statutarnu normu i raspustili smo gradsku organizaciju Doboj i ujedno stavili van snage zaključke koji su doneseni 1. novembra na skupštini gradske organizacije Doboj – rekao je Govedarica.

-Zaključci su između ostalog kvalifikovani kao nestatutarni, što znači da niži organ ne može donositi odluke ni u kom slučaju na koje su se pozvali, a to znači da GO SDS-a definiše, između ostalo, bilo kakvu vrstu koalicione saradnje sa ostalim političkim organizacijama. Prema tome, narodni poslanici iz Doboja iz SDS-a koji su se između ostalog juče zvanično očitali na osnovu dopisa kojim sam se obratio Nebojši Mariću i Danijelu Jošiću da se izjasne kom klubu pripadaju i da li pripadaju klubu SDS-a ili SNSD-a, kako je to najavio portparol SNSD-a, oni su juče u obraćanju javnosti na konferenciji za štampu saopštili da će biti nezavisni poslanici i danas je glavni odbor stranke isključio iz članstva i Marića i Jošića – rekao je Govedarica.

Govedarica je rekao da je ovoj stranci nisu potrebni ni vanredni, ali ni redovni, nego unutarstranački izbori, te da će do 10. decembra formirati komisiju za sprovođenje izbora.

-To znači da će svaka izborna jedinica dati po jednog člana koja će imati zadatak da definiše plan i dinamiku unutastranačkih izbora, te vjerujem da ćemo do aprila imati novo rukovodstvo SDS i novog predsjednika stranke – rekao je Govedarica.

Osuđujemo i upozoravamo sve visoke funkcionere, da u javnost mogu iznositi isključivo stavove koje je danas definisao Glavni odbor SDS, dodao je Govedarica.

-Stranačko jedinstvo mora da postoji, bez obzira da li im se neki stavovi dopadaju ili ne – rekao je Govedarica.

Vezano za potpise koje je sakupio potpredsjednik SDS, Milovan Bjelica, a tiču se smjene rukovodstva SDS, Govedarica je rekao da će prvo provjeriti autentičnost i validnost potpisa, ali da broj sakupljenih potpisa svakako nije dovoljan.