Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje ljekarima i pacijentima na rizik od štetnosti lijekova za visok krvi pritisak. Lijekovi koji su u izuzetno širokoj primjeni, jer se daju svim pacijentima oboljelim od hipetenzije, a sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid, mogu da izazovu nemelanomski rak kože.

lijekovi.jpg

Objavljen je spisak od spornih lijekova: 

Enalapril HCT, Vivace Plus, Vivace Plus L, Telmikor plus, Corace Plus, Telmipres, Skopryl Plus, Iruzid, Nebilet Plus, Micardis Plus, Lizopril H, Prilazid plus, Losar plus, Erynorm plus, Hemokvin plus, Hemopred, Irbenida plus, Prilenap H, Prinelap HL, Prilinda plus, Tensec plus, Yanida plus, Ampril HL, Ampril HD, Cazacombi, Enap-H, Enap-HL, Enap-HL 20, Lorista H, Lorista HD, Lorista H 100, Tolucombi, Valsacombi, Lodoz, Co-diovan, Monopril Plus, Enatens Plus, Binevol Plus, Tritace comp, Tritace comp, Diunorm. 

Kardiolozi kažu da se ovi lijekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa ljekarom. 

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je za TV Prva da lijekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju. 

"Pismo je mjera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije. Nije razlog da se povlači lijek sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno rijetkih tipova karcinoma. Sve je ovo jedna regulatorna mjera čiji je cilj da budemo oprezniji. Da ljekari i pacijenti obrate pažnju i na kožu", rekao je on. 

Istakao je da se primjena lijekova nastavlja jer je njihova korist velika. 

Zelić je pojasnio da je hidrohlortiazid diuretik supstanca koja se široko primjenjuje kod hipertenzije i raznih drugih stanja i da su rezultati dvije studije u Danskoj na pacijentima koji koristili lijekove sa tom susptancom 11 godina pokazali da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karicnoma kože, koji su inače izuzetno rijetki, neznatno povećani. 

"Za planocelularni karcinom učestalost je jedan do 34 na 100.000 pacijenata, a sada se povećava 4,7 puta, a za bazocelularni negdje 30 do 150 na 100.000 ljudi i povećava se 1,3 puta. Promili su u pitanju i jako mala vjerovatnoća", naveo je predstavnik ALIMS-a i dodao da nema u Srbiji zabilježenog slučaja. 

Pacijentima se savjetuje, prije svih one koji 11 godina piju te lijekove, da prate sve promjene na svojoj koži i odmah obavijeste ljekara ukoliko primjete neuobičajene pojave, rekao je on. 

Ovi lijekovi se prepisuju, uz ostalu terapiju za liječenje visokog pritiska, oboljelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikamenti spadaju u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tijela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.