Više od 200 učenika iz trebinjskih osnovnih škola učestvovalo je u sedmom krosu protiv dijabetesa, koji godinama unazad organizuje Udruženje dijabetičara iz našeg grada.

sedmi kros trebinje 2018 (3).jpg

U okviru krosa održana je trka u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Učesnici su trčali od Njegoševog spomenika, preko mosta "Iva Andrića", pored hotela "Leotar", Kamenog mosta i nazad do Njegoševog spomenika, gdje su najboljim uručene diplome.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Nada Bijedić istakla je da se kroz ovu sportsku manifestaciju želi skrenuti pažnja na značaj fizičke aktivnosti kod prevencije i liječenja dijabetesa.

sedmi kros trebinje 2018 (5).jpg

Ona je navela da na području Trebinja ima oko 2.500 oboljelih od dijabetesa, ali da je alarmantan podatak što je među dijabetičarima sve veći broj djece.

"Dijabetičari su ti koji moraju da se bave sportom, ali i da se zdravo hrane", istakla je Bijedićeva.

U okviru Međunarodnog dana dijabetesa, radnici Doma zdravlja i trebinjske Bolnice mjerili su građanima na korzou pritisak i nivo šećera u krvi.

Na osnovu zabilježenih vrijednosti, primjetno je da polovina kontrolisanih ima povećane vrijednosti šećera ili krvnog pritiska.

sedmi kros trebinje 2018 (1).jpg

U velikoj sali HET-a večeras u 18.00 časova biće priređena predavanja o dijabetesu koja će održati endokrinolog dr Slavica Turanjanin i specijalista pomorske, podvodne i hiperbarične medicine dr Branko Markuš.

Pokrovitelj krosa je grad Trebinje.

sedmi kros trebinje 2018 (4).jpg

sedmi kros trebinje 2018 (2).jpg