Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od večeras je i zvanično počasni građanin Trebinja. Najviše priznanje našeg grada u Vučićevo ime primio je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

vucic pocasni gradjanin trebinja svecana akademija (2).jpg

Priznanje mu je na svečanoj akademiji "Stojte galije carske" u Kulturnom centru, u čast 100 godina od oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, uručio gradonačelnik Luka Petrović.

Selaković je istakao da mu je izuzetna čast što je večeras u Trebinju i da je veoma počastvovan od predsjednika Vučića što ga predstavlja na svečanoj dodjeli ovog prestižnog priznanja u našem gradu.

"Ako te priznaju u Hercegovini, onda su te priznali u celom srpstvu", kazao je Selaković.

On je rekao da je lična poruka predsjednika Vučića građanima Trebinja da Srbija staje na noge i  da počinje ekonomski, kulturno, prosvjetno, vojno i na spoljnopolitičkom planu da jača.

"Tu svoju snagu, taj svoj novi napredak ona želi zdušno da podeli sa onima koje voli, a među njima Republika Srpska zauzima prvo mesto", naveo je Selaković.

Selaković je najavio da su dosadašnje investicije Vlade Srbije u Hercegovinu samo početak i da Srbija neće zaboraviti Trebinje i istočnu Hercegovinu ni u narednom periodu.

"Ovde je važno opstati i ostati. Naši stari su na ovom kršu i kamenu opstajali u mnogo težim uslovima nego od ovih što su danas na snazi", rekao je Selaković.

vucic pocasni gradjanin trebinja svecana akademija (3).jpg

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu jedan od najljepših i najsvečanijih datuma u istoriji Trebinja i da mu je posebno drago što baš na ovaj značajan jubilej ima priliku da predsjedniku Srbije uruči najviše priznanje grada.

On je naveo da je ovo priznanje najmanje čime Trebinje može da se oduži predsjedniku Srbije, s obzirom na brojne projekte koji su zahvaljujući njemu počeli da se realizuju u našem gradu ili će tek početi.

"Posebna čast za sve nas u Trebinju i Hercegovini je ta da je Srbija obratila posebnu pažnju na naš kraj. Hercegovina je dala znameniti doprinos u odbrani srpskog naroda u Velikom ratu, ali i velike žrtve, pa je više nego očigledno zbog čega se držimo kao rođena braća i zbog čega nema granice između Republike Srpske i Srbije", poručio je Petrović.

U ime Vlade Republike Srpske Dan oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu Trebinjcima je čestitao ministar rada i boračko-invalidskih pitanja Milenko Savanović.

Svečanoj akademiji, između ostalih, prisustvovali su i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

vucic pocasni gradjanin trebinja svecana akademija (1).jpg

U okviru svečane akademije priređen je bogat kulturno-scenski program u kome su učestvovali hor „Jedinstvo“ iz Banjaluke, pod upravom Nemanje Savića, dramski umjetnici iz Beograda: Lepomir Ivković, Vesna Paštović, Vico Dardić i Boško Puletić, prvak opere Narodnog pozorišta Beograd Dragutin Matić, pijanisti Nevena Živković i Bobo Vučur, vokalni solista Marija Ninković i pjevačka grupa „Nagorkinje“.

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske pobjedonosno umarširao u naš grad – donijevši slobodu Trebinjcima nakon viševijekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

vucic pocasni gradjanin trebinja svecana akademija (4).jpg

vucic pocasni gradjanin trebinja svecana akademija (7).jpg

vucic pocasni gradjanin trebinja svecana akademija (5).jpg