Na današnji dan prije 100 godinu Trebinjci su dočekali slobodu koju su im nakon viševijekovne turske i austrijske okupacije donijeli pripadnici srpske vojske Trećeg bataljona 14. pješadijskog puka Timočke divizije.

spomenik trebinje prvi svjetski rat.jpg

U Trebinju i Hercegovini su se tokom Prvog svjetskog rata dogodili veliki zločini i agresija, ali se srpski narod izborio za slobodu o kojoj je dugo sanjao i maštao.

Po ulasku Timočke divizije, grad je ubrzo osjetio i okusio slobodu, pravdu i sigurnost, jer više nije bilo austrijskih feldvebela, domaćih šuckora i komita iz susjedstva.

Samo tridesetak dana nakon atentata u Sarajevu, zabilježena su hapšenja, vješanja, ubijanja i deportacija Srba, posebno u rubnim područjima trebinjskog sreza, u selima prema Crnoj Gori.

U Trebinju je u tom periodu general Braun podigao novu ćele kulu, u koju je uzidano 79 glava Srba mučenika, te raselio i internirao 952 srpska doma sa više hiljada ukućana.

Po crtežu Jovana Dučića, u Trebinju je, na Trgu slobode, 1938. godine podignut velelepni spomenik u čast oslobodiocima iz Prcvog svjetskog rata, koga krasi anđeo koji u jednoj ruci drži mač kao simbol da je sloboda steknuta mačem, dok u drugoj drži grančicu palme kao simbol mira.