Na svečanoj sjednici Skupštine grada povodom jednog vijeka od oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, posthumno je uručena povolja grada generalu Vojske Republike Srpske i komandantu Trebinjske brigade Bogdanu Kovaču, te zahvalnice grada Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" i dobrovoljnom davaocu krvi Branislavu Špuranu.

zahvalnice grada (1).jpg

Priznanja grada uručio im je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

Primajući priznanje u ime svog oca Bogdana, Vladimir Kovač istakao je da mu je velika čast što je u očevo imeo primio ovo priznanje.

"To su bili teški dani za naš grad i narod, i dužnost svakog oficira, pa i mog oca, bila je da bespoštedno učestvuje u odbrani grada i naroda", istakao je Kovač, dodajući da je najveća misija u tom ratu bila sačuvati ljudske živote.

On je istakao da su devedesete godine, ipak, odnijele mnoge živote.

"Ali cijeli 20. vijek je stradanje srpskog naroda, ali nadamo se da se takve stvari više nikada neće ponoviti. Naša je dužnost da se onih koji su stradali prisjetimo, jer su dali najvrijednije i za ovu državu i za ovaj grad", naveo je Kovač.

zahvalnice grada (2).jpg

Prema njegovim riječima, dodijeljena povelja kako pripada njegovom pokojnom ocu, tako pripada i borcima Vojske Republike Srpske.

U ime Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" zahvalnicu grada je primio jedan od osnivača udruženja Mijat Šarović.

Šarović je istakao da je ponosan i srećan što je udruženje na ovaj značajan datum dobilo ovo priznanje.

"Mi u udruženju, a posebno oni koji nam pomažu, čine djela koja su Bogu draga, humanizam i dobročinstvo koji nemaju cijenu", naveo je Šarović.

zahvalnice grada (3).jpg

On je rekao da određen broj djece članova Udruženja ne vidi, ne čuje, ne govori, ne hoda, ali da osjeća i da zna ko su njihovi prijatelji, koji bar na trenutak njihove živote čine boljim i srećnijim.

Udruženje ove godine slavi 20 godina od osnivanja.

Zahvalnicu grada primio je i dobrovoljni davalac krvi Branislav Špuran, koji je do sada darovao 100 jedinica najdragocjenije tečnosti.

"Ovo priznanje ne smatram lično svojim. Ovo je priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi grada Trebinja, koji, nesebično, darivajući dio sebe, spasavaju one kojima je to neophodno", rekao je Špuran.

On je istakao da je njihova misija da krv daju anonimno, besplatno i dobrovoljno, ali da je Grad Trebinje bio uvijek tu da prepozna njihov rad.

"Nije mala stvar da za protekle 62 godine, u našem gradu niko nije podlegao, niti se ijedna operacija odgodila a da je nedostajalo krvi. Mi imamo viziju da krv treba da čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv", rekao je Špuran.

zahvalnice grada (4).jpg

Prema njegovim riječima, posebno je ponosan jer je preko pet odsto građana Trebinja uključeno u dobrovoljno darivanje krvi, dok je standard Svjetske zdravstvene organizacije 2,5 odsto.

Povelja počasni građanin grada Trebinja biće uručena večeras na svečanoj akademiji "Čujte galije carske". U ime predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, najveće priznanje Trebinja primiće generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.