Stavljanjem u funkciju novog vatrogasnog doma u Zasad polju stvoriće se i mogućnost osnivanja centra za praktičnu obuku svih kadrova koji su posvećeni rješavanju vanrednih situacija, najavio je gradonačelnik Luka Petrović nakon obilaska završnih radova na novom objektu trebinjskih vatrogasaca.

vatrogasni centar trebinje (2).jpg

Petrović je istakao da će formiranje ovog centra imati veliki značaj i iz razloga jer su na području tromeđe - Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore učestali požari na nepristupačnom terenu.

"Centar će biti svojevrsna pomoć cijelom ovom regionu. Požari, koji su nas ove godine, srećom, zaobišli, daju nam za pravo da oformimo ovaj centar među prvima u Srpskoj", rekao je Petrović.

Novi vatrogasni dom u koji je iz gradskog budžeta uloženo oko 1.400.000 KM, pored odličnih uslova za vatrogasce, omogućiće i otvaranje centra za servisiranje vatrogasne opreme.

Trebinjski gradonačelnik je pojasnio da će u Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu biti zaposleni stručni ljudi koji će raditi na poslovima servisiranja.

"To znači i novi prihod za vatrogasnu jedinicu. Učinićemo sve da ovu ideju realizujemo", najavio je Petrović.

vatrogasni dom trebinje.jpg

A da bi se ovi ciljevi ostvarili, Petrović je istakao da će se uspostaviti još bolja saradnja sa Jedinicom za vanredne situacije Republike Srbije, dok u Trebinju već ima zainteresovanih lica za master studij "Upravljanje bezbjednosnim rizicima prirodnih katastrofa" na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Neđo Ćuk istakao je da je u toku opremanje vatrogasnog doma, u okviru koga su građevinski radovi završeni u visini od 95 odsto.

"Konačno su i trebinjski vatrogasci dobili savremeni dom evropskih standarda, koji će unaprijediti rad vatrogasaca, što je na dobrobit svih građana Trebinja i zaštite njihove imovine", istakao je Ćuk.

Kako je rekao, uskoro će biti raspisan i tender za novo navalno vozilo za koje je Vatrogasni savez izdvojio 300.000, a grad Trebinje 20.000 KM.

vatrogasni centar trebinje (1).jpg