Naučnim skupom „Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu“ u našem gradu je počelo dvodnevno obilježavanje velikog jubileja - vijek od oslobođenja Trebinja u Velikom ratu, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske pobjedonosno umarširao u naš grad – donijevši slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

naucni skup prvi svjetski rat (1).jpg

Skup je okupio eminentne istoričare i naučne radnike iz regiona koji će sa stručne strane sagledati oslobođenje Trebinja i ukrstiti istorijske činjenice koje su vezane za ovaj važan datum u istoriji Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je 13. novembar datum koji sve Trebinjce okuplja na jednom mjestu i oko koga nema sporenja, jer su svi naši preci dali značajan doprinos za oslobođenje našeg grada i Hercegovine.

Petrović je istakao da od učesnika skupa očekuje da prezentuju istorijske činjenice, argumente, okruženje u kome se Trebinje nalazilo u Prvom svjetskom ratu i okolnosti i kojima su se Trebinjci odazvali i dali svoj doprinos oslobođenju rodnog grada.

"Međutim, ono što struji ovih dana jeste to da ovaj rat treba da bude zapamćen kao rat pobjednika, jer smo mi pobjednici. I smisao ovog naučnog skupa treba da da riječ 'pobjednici'", naveo je Petrović.

On je istakao da su i u Trebinju najmudrije i najumnije glave bile na vješalima 1914. godine, a da je veliki broj Trebinjaca poginuo, ubijen ili umro od posljedica mučenja, ali da je isto tako trebalo nastaviti život i formirati novu državu.

"Tome su doprinijele mnoge generacije ispred nas i to nam je sjećanje da i mi moramo da imamo trajnu opomenu na poginule borce iz proteklog rata i našu Republiku Srpsku", naveo je Petrović.

U susret stogodišnjici, napomenuo je Petrović, naučni skup će pomenuti sve važne događaje iz Prvog svjetskog rata, jer svi sadašnji i budući učenici treba da zapamte istinu i činjenice o Velikom ratu.

naucni skup prvi svjetski rat (2).jpg

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastlović istakao je da su se u Trebinju okupili istoričari iz regiona jer je ovaj dio Balkana dao mnoga naučna imena u srpskoj istoriografiji kao što su Vladimir Ćorović, Milorad Ekmečić, Radovan Samardžić, Desa Kojić Kovačević, Savo Skoko.

On je najavio da će se na skupu razmotriti različite teme u naučnom smislukoje se tiču Hercegovine i Prvog svjetskog rata i perioda neposredno poslije rata.

"Prekretnica za srpski narod bila je 1918. kada je do vrhunca došao srpski pokret, posebno kada su u pitanju Srbi zapadno od rijeke Drine i kada je stvorena nova država, s kojom, ipak, nije riješeno srpsko nacionalno pitanje", istakao je Mastilović.

On je rekao iz tog razloga treba stalno vraćati na 1918., kao stajnu tačku srpske istorije.

"Hercegovina je u tom naučnom smislu zadužila mnogo više nego ijedna druga srpska oblast ili pokrajina. Trebinje će i u budućnosti biti mjesto okupljanja srpskih istoričara iz oblasti humanističkih nauka jer postoji ideja da se osnuje 'Istorijski institut hummanističkih nauka'", naveo je Mastilović.

Kao rezultat naučnog skupa biće štampan zbornik radova.

naucni skup prvi svjetski rat (3).jpg

U 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1918-1941.“, autora Zorana Mijanovića, višeg kustosa istoričara.

Od 19.00 časova u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće održan kocert hora „Jedinstvo“ iz Banjaluke, pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Svečana sjednica Skupštine grada biće održana u utorak, 13. novembra, na Dan oslobođenja Trebinja, sa početkom u 11.00 časova.

Na sjednici će biti uručeno i priznanje Počasni građanin Trebinja, koje je odlukom Skupštine grada dodijeljeno predsjedniku Srbije Alekdsandru Vučiću.

Program obilježavanja završava se u utorak veče svečanom akademijom u trebinjskom Kulturnom centru pod nazivom „Stanite galije carske“.