Ispred crkve Svetog Kozme i Damjana u selu Gomiljani kod Trebinja, danas je poslije više od 130 godina služena Sveta liturgija koju je predvodio nadležni paroh otac Boris Banduka.

crkva gomiljani svetih vraca (2).JPG

Hram, koji je u poprilično oronulom stanju, sagrađen je u 16. vijeku. Porodica Marić, koja je ukopnik u groblju uz samu crkvu, kaže da ni njeni bliži preci ne pamte služenje posljednje liturgije.

crkva gomiljani svetih vraca (4).JPG

"Moji roditelji nisu pamtili služenje liturgije. Crkvu je želio da obnovi moj pradjed Vasilije. Bio je čak dotjerao i kreč, ali mu je tadašnji vladika rekao da nema sveštenika da služi liturgiju", kazao je Jovo Marić.

On je istakao da je neophodna cjelokupna rekonstrukcija hrama, pozivajući sve ljude dobre volje da se uključe u njenu obnovu.

crkva gomiljani svetih vraca (1).JPG

Otac Boris Banduka je u svoj besjedi, između ostalog, naveo je ovo mjesto sveto i čudesno, kao što je i sam hram.

"Hram je veliki jer ima iza sebe vijekove i svjedoči da je naš narod uvijek ovdje živio i ako Bog da uvijek će živjeti. Zato neka današnja služba podstakne na razmišljanje da se uključimo u obnovu ovog svetog hrama, jer na taj način obnavljamo i sebe", rekao je otac Banduka.

U selu Gomiljani imaju tri crkve - Kostandinovica (crkva Svetih Konstantina i Jelene) prema Volujcu, u središnjem dijelu sela Đurđevica (crkva Svetog Georgija) i crkva Svetih Vrača.

crkva gomiljani svetih vraca (3).JPG