Već sada je izvjesno da će Trebinjci najkasnije u februaru naredne godine ponovo na birališta da izaberu novog prvog čovjeka grada. Međutim, već sada se otvara jedno, ali veoma značajno pitanje - ima li iko od opozicionih prvaka hrabrost da izađe na crtu kandidatu SNSD-a, ma ko to bio!?

Glasanje-c.jpg

Iako ovo pitanje na prvi pogled izgleda veoma nekorektno, nažalost, opoziciona scena u Trebinju već dvije godine uopšte ne djeluje, zamrla je i u njoj nema, maltene, nijedan kvalitetan kadar koji bi sada mogao da parira kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Trebinja.

U lokalnom SDS-u, očigledno, još uvijek nisu odlučili gdje će - da li će ići za Vukotom Govedaricom ili će podržati "prepoznatljive pobjednike" kao što su dobojski i romanijski odbori SDS-a koji se zalažu za razgovor sa SNSD-om.

SDS u Trebinju je odavno izgubio nekadašnju snagu. Podijeljena stranka u više navrata je pretrpjela teške udarce, ali, doduše, uspjela je da se održi. 

NDP je već odlučio da uđe u razgovore sa SNSD-om. A u Trebinju nemaju ni kapacitet da osvoje 500 glasova, a kamoli šta više. Ne bi trebalo da začudi da se sada ujedine NDP i Snaga Hercegovine Slobodana Šarabe. Podrška SNSD-u je, izgleda, ponovo zagarantovana.

U lokalnom PDP-u, od nekada vladajuće stranke, ostao je veoma mali broj članova. Stranački prvaci javnosti su poznati, ali daleko da su sposobni da uđu u izbornu borbu sa SNSD-om.

A ukoliko opozicija i uspije bar donekle da se dogovori, jedini adut koji trenutno mogu da ponude je Nebojša Vukanović, jedini opozicionar u Trebinju. Većina ostalih, vjerovali ili ne, samo su pitanje dana do kada će to biti.

Isplati li se opoyiciji ulaziti u političku utakmicu? U svakoj se utakmici isplati boriti, pa čak i onda kada je jasno da je poraz očigledan. Tako je mislila i Zvezda protiv Liverpula, pa je pobijedila 2:0. Baš zato, jasno je da lokalni SNSD ništa neće prepustiti slučaju.

Pa zato, ukoliko se neko i odluči da se kandiduje i bude protivkandidat SNSD-u, ostaju mu dvije šanse - da pobijedi i preuzme grad sa skupštinskom većinom okupljenom oko SNSD-a ili da pretrpi poraz i zauvijek nestane sa političke scene Trebinja.

Teško je reći koja je solucija bolja.

Kandidati opozicije mogli bi biti, između ostalih, i Ljubiša Krunić iz PDP-a, Borivoje Ninković iz SDS-a ili Vidomir Begenišić iz SDS-a.

Vladajući bi mogli, po svoj prilici, da ponude Mirka Ćurića, Dragoslava Banjka ili Gordana Mišeljića, ali i svaki drugi kandidat ima daleko veću prednost od opozicionog, prvenstveno sa organizacionog smisla partije kao političkog subjekta.

Ali opoziciji je ostao još jedan način da, ukoliko sumnja u svoj novi izborni debakl u Trebinju, što bi bio četvrti zaredom, iskaže bojkot izbora. Međutim, to rješenje bi njih same opravdalo, ali bi im nanijelo etiketu političkih kukavica.

Poslije toga, ne bi više imali šta da traže na političkoj sceni Trebinja. Vrijeme bi bilo za neke nove klince!