U Muzeju Hercegovine održan je kantautorski koncert kompozitora, producenta i pjevača Brana Likića.

koncert brano likic koncert trebinje 2018 (2).JPG

U dvosatnom koncertu Likić je u više navrata izmamio aplauz prisutne publike pjesmama "Hajde dušo da igramo malo", "Nemoj meni braniti moja nano", "Neka svijet bude orkestar".

Likić, kako je priznao, večerašnji koncert doživio je veoma emotivno, jer je posljednji put nastupao u Trebinju u Domu kulture 1976. godine, ali je, zato, najjužniji grad u Republici Srpskoj često posjećvao i uvijek ga je inspirisao, pa je dosta pjesama ovdje i nastalo.

"U početku su moje pjesme bile vezane za rokenrol, a u mom studiju BLAP, koji je radio od 1978. do 1992. godine, nastalo je više od 500 albuma", rekao je Likić.

U tom studiju su snimljeni mnogobrojni albumi- od narodne muzike do sarajevske pop-rok škole (Dino Merlin "Plavi orkestar", "Bombaj štampa", "Đino banana"), te hitovi Tome Zdravkovića, Hanke Paldum.

Srednja i starija generacija Likića pamte kao frontmena grupe "Rezonansa", gdje je nastupao zajedno sa svojom sestrom Brankom, Bobom i Darkom Arkus...., kada su 1976. godine uz grupe "Buldožer", "Parni valjak" i "Septembar" bile najveće nade jugoslovenske rok muzike.

Njihove pjesme su se u početku razlikovale od tadašnjih pjesama i grupa jer nisu bili hevi, fanki, blus, već su imali originalni jugoslovenski rok-stil. Takva je pjesma "Nemoj meni branit moja nano" dostigla je veliku popularnost.

koncert brano likic koncert trebinje 2018 (1).JPG

U posljednje vrijeme živi na raznim adresama i objavljuje samostalne albume u rasponu od klasičnog džeza, preko akustike do klasike.

"Posljednji album je akustika i to je moj filozofski pristup muzici da se ne oduševljavamo savršenim stvarima koju sam nedavno otkrio", priča Likić.

Prema njegovim riječima, i on želi da bude savršen, ali želi da sačuva emociju - ona je ključ na koji svi reaguju, a tako su reagovali i prisutni u predivnoj muzičkoj večeri gdje su se osjetile emocije sa obje strane.

"Ja mogu svirati pogrešnu notu, ali ne smijem izgubiti emociju", kategoričan je Likić.

Osim što piše pjesme za sebe i druge u posljednje vrijeme sarađuje sa poznatim pjesnicima koje ukomponuje i to je njegov kulturni doprinos ovih prostora.

Organizator koncerta bio je Muzej Hercegovine.