U Kulturnom centru u Trebinju večeras je priređena promocija ruskih državnih stipendija za osnovne, master i doktorske studije.

fakultet ruske stipendije (2).jpg

Predstavnici i studenti sa Državnog poljoprivrednog univerziteta “Imperator Petar Prvi” iz Voronježa govorili su o mogućnostima prijavljivanja studenata iz Republike Srpske na konkurs za stipendije i program, kao i uslovima studiranja.

Docent na ovom Univerzitetu Igor Maksimov istakao je da je do sada na jednosemestarskom studiranju na ovom Univerzitetu bilo 13 studenata iz Republike Srpske, dok je na ljetnoj školi učestvovalo više od njih 100.

"Za studente koji se odluče da studiraju predviđeno je finansiranje iz budžeta i stipendija koju obezbjeđuje Ruska Federacija. Prije početka studiranja neophodno je usavršavanje jezika", rekao je Maksimov.

On je istakao da imaju dobru saradnju sa visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, navodeći da se nada da će u narednom periodu biti više prijava studenata za školovanje i usavršavanje u Ruskoj Federaciji.

Student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Žarković istakao je da je na Državnom poljoprivrednom univerzitetu u Voronježu  proveo jedan semestar i da je njegovo iskustvo veoma pozitivno.

"Zaista mi je bilo lijepo. Profesori su veoma usredsretljivi i uvijek su tu da pomognu, kao i kolege studenti iz Rusije. Svima bih preporučio da studiraju u Ruskoj Federaciji", naveo je Žarković.

On je rekao da je na ovom Univerzitetu proveo i petnaestodnevnu ljetnu školu.

Prema njegovim riječima, uslov da bi student iz Republike Srpske studirao na ovom Univerzitetu u Rusiji je da je student Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer ove dvije visokoškolske ustanove imaju potpisane ugovore o saradnji.

fakultet ruske stipendije (1).jpg

Zainteresovani su imali priliku da pogledaju i petominutni film o gradu Voronježu.

U zabavnom dijelu programa nastupuio je ansambl Državnog poljoprivrednog univerziteta "Černozjomočka", koji njeguje ruski tradicionalni ples i pjesmu.