Na nedavno održanoj 12.  „Terra Madre Salone del Gusto 2018“ u Torinu učestvovali su i predstavnici "Slow Food Trebinje" - Ilija Runjevac i Teofil Okiljević, koji su se predstavili sa grahom poljakom.

slow food trebinje1.jpg

Njih dvojica su bili članovi osmočlane ekipe BiH koju su još predstavljali "Slow food" Potkozarje i Podgrmeč i Ustikolina kod Goražda.

Ovo je sajam autohtonih proizvoda iz cijeloga svijeta, a održava se svake druge godine. 

Glavni događaj na kome su akteri bili Trebinjci bila je degustativna radionica posvećena jelima brašna od dvije sorte kukuruza, stodanjka iz Popovog polja i bjelčića iz Kozarske Dubice.

Da se dobije kompletna slika o ovim kulturama prikazan je kratki dokumentarni film koji su pripremili Trebinjci, a sadrži odlomke iz filma „O vodama Trebišnjice“ Hajrudina Krvavca, snimke britanskog udruženja Devonkarst o jednom mlinu na Trebišnjici kao i kratki film za potrebe Via Dinarica o stodanjku u selu Do.

„Prisutni su bili oduševljeni kratkim dokumentarnim filmom kao i ukusnim jelima koji su bili pripremljeni od naših sorti kukuruza stodanjka i bjelčića. Postavili su nam dosta pitanja o njihovoj istoriji jer su ove vrste specifične samo za naše područje”, rekao je Ilija Runjevac.

slow food trebinje2.jpg

Trebinjci su na proteklim sajmovima ostvarili kontakte sa udruženjima iz cijeloga svijeta, a naročito sa Slou Fudom iz Italije i Turističkom organizacijom Italije i u nekoliko navrata dolazili su gosti sa Apenina kojima su pripremana autohtona jela iz Trebinja.

“Uz jela, gosti su mogli da budu upoznati sa običajem, tradicijom, folklorom Hercegovine I sa lijepim utiscima vraćali su se u svoje gradove pričajući lijepe priče o jugu Hercegovine. To se moglo vidjeti u sve većim posjetama ljudi iz Italije, a neki su se vraćali u naš grad ponovo da uživaju”, istakao je Runjevac.

Na sajmu jr učestvovalo 5.000 delegata iz 140 država.