Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će sutra u Nevesinju biti obilježeno sjećanje na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine, kao simbola odbrane istočne Hercegovine, u kojima su pogunula 64 borca Vojske Republike Srpske, a više od 950 je ranjeno.

nevesinjsko-ratiste.jpg

"Mitrovdanske bitke su simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovne od desetostruko jačeg neprijatelja koga su činili pripadnici Hrvatske vojske, HVO i takozvane Armije BiH. U odbrani vjekovnih ognjišta učestvovalo je 3.500 boraca Nevesinjske brigade, koji su veličanstvenim pobjedama spriječili pogrom srpskog naroda", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je prva mitrovdanska bitka bila 1992. godine i da je jedna od najvećih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"U drugoj ofanzivi, 1994. godine, koja je trajala pet dana, još jednom su odbranjena vjekovna ognjišta srpskog naroda. Neprijatelj je tada, kao i prvi put, imao ogromne gubitke", dodao je Savanović.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 9.00 časova bude služena Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju, u 11.30 časova parastos za poginule borce, u 11.45 je polaganje vijenaca kod centralnog spomenika, a u 12.30 časova svečana akademija, obraćanje zvaničnika i umjetnički program u Domu kulture "Nebojša Glogovac".