Agrarni fond Trebinje podijelio je danas sadnice voća, đubrivo i sjemenski materijal za desetak poljoprivrednih proizvođača koji su pomoću mehanizacije ovog preduzeća uredili poljoprivredne površine.

agrarni fond sadnice.jpg

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina rekao je da se podjela materijala vrši na osnovu javnog poziva "Privođenje zemljišta kulturi", koji je raspisan u maju i traje cijelu godinu. 

"Imamo oko 60 poljoprivrednih proizvođača koji su se javili na javni poziv za obradu njihovih poljoprivrednih površina, dok smo za zemljište koje dugo nije obrađivano vlasnicima obećali sjemenski i sadni materijal", rekao je Dutina. 

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici koji su ranije dobili neku pomoć od Agrarnog fonda nemaju pravo na pomoć naredne dvije godine. 

"Ne želimo da se uvijek isti ljudi protežiraju, nego da što veći broj osjeti korist", naveo je Dutina. 

On je dodao da će kroz ovaj javni poziv za ovu godinu biti realizovana nabavka vrijedna 20.000 KM kojom će pribaviti oko 2.000 sadnica raznog voća, tri tone sjemenskog krompira, tona žitarica i dvije do tri tone đubriva. 

Dutina je istakao da će ove godine biti obrađeno oko 60 hektara zemljišta pomoću mašine koju je Agrarni fond nabavio u maju. 

Poljoprivrednik Milan Čolić rekao je da je zadovoljan i da očekuje ovakvu pomoć i u budućnosti. 

"Dobio sam jabuke, šljive, kruške. Nikada ranije nisam dobio nikavu pomoć. Sve ću zasaditi na svom imanju u Pridvorcima, gdje imam sedam dunuma zemlje", naveo je Čolić. 

Svi poljoprivrednici koji imaju registrovano gazdinstvo mogu se javiti na ovaj javni poziv. Oni treba da popune aplikacioni formular u Agrarnom fondu, na kojem će precizirati koju površinu i kulturu žele da zasade, a onima koji ispune uslove biće odobrena pomoć.