Vlada Republike Srpske biće formirana već u decembru, a prema najavama novog mandatara Radovana Viškovića (SNSD), ministarske fotelje zadužiće sigurno nova lica, ili blizu pola Vlade, odnosno osam ministara.

vlada-sjednica.jpg

Razgovori među koalicionim partnerima koji će sastavljati Vladu RS, SNSD-DNS-SP-US, o imenima ministara započeće u narednih desetak dana.

Kako "Novosti" saznaju, jedno od ministarstava, vjerovatno Ministarstvo porodice, omladine i sporta, dobiće Ujedinjena Srpska, a nova ministarka mogla bi biti član US Natalija Trivić.

Ministarstvo finansija RS takođe dobija novog ministra, i po svemu sudeći, to bi mogla biti Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS, ili Dalibor Tomaš, aktuelni pomoćnik ministra finansija. Aktuelni ministar finansija Zoran Tegeltija odlazi u Savjet ministara BiH.

SNSD želi resor prosvete, i na to mjesto je moguće imenovanje Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda RS. Na čelo Ministarstva poljoprivrede "puca" Semberija, a kao kandidat se spominje Stefan Mitrović, sin poslanika Vojina Mitrovića iz SNSD.

Promjena se očekuje i na čelu Ministarstva zdravlja, jer aktuelni ministar Dragan Bogdanić vjerovatno ide u Fond za zdravstveno osiguranje. Novo lice u Vladi mogao bi biti i Srđan Rajčević iz redova SNSD.

“Predsednik SNSD Milorad Dodik je već stavio do znanja da u Vladi RS moraju biti zastupljeni i Hercegovina i istok Srpske, jer su ostvarili odlične rezultate za SNSD na izborima. Tako da će i ovaj stav dosta uticati na imena ministara”, kaže izvor iz SNSD za "Novosti".

Pri formiranju Vlade RS mora se uzeti u obzira da na čelu četiri ministartva moraju biti i Bošnjaci i Hrvati, tako da se među članovima vladajuće koalicije moraju dogovoriti kako ispoštovati i tu formu.

Alen Šeranić, aktueleni ministar nauke i tehnologije RS, sigurno ostaje član Vlade. To se očekuje i za ministra ekonomskih odnosa Zlatana Klokića i Lejlu Rešić, ministarku lokalne uprave i samouprave RS.

Od proverenih kadrova u Vladi RS očekuje se ostanak ministarke Srebrenke Golić, ali i ministra MUP RS Dragana Lukača, kao i ministra pravde Antona Kasipovića i ministra energetike Petra Đokića.

Radovan Višković, mandatar za sastav nove vlade RS, izjavio je da će resori definitivno biti izmiješani i promijenjeni među koalicionim partnerima.

“Jedan broj ministara ostaje, a jedan broj odlazi. Vjerovatno će biti i promijenjen naziv jednog ministarstva. Moramo zadržati u Vladi dio ljudi koji rade dobro svoj posao, i ne želim se odricati tima koji je u kontinuitetu dobro obavljao posao. Nije dobro mijenjati cijeli sastav Vlade. Ima posla za sve. Očekujem da u decembru imamo imenovanu Vladu, ali i usvojen budžet RS”, kaže Višković.

Srđan Perišić, politički analitičar, kaže, za "Novosti", da očekuje da nova vlada RS nastavi tamo gdje su stali prethodnici.

“Vlada RS ne smije da trpi loš rad pojedinih ministara, jer su oni članovi vladajuće koalicije. Ova praksa se mora mijenjati. Premijer mora kritikovati i mijenjati ministre češće ukoliko oni ne rade posao kako treba”, ističe Perišić, i dodaje da su se do sada pojedini ministri provlačili u Vladi jer ih je štitio koalicioni sporazum.

On kaže da se budući ministri moraju pozivati na odgovornost i da se ne smije dopustiti da provedu mandat a da nemaju konkretne rezultate.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže, za "Novosti", da nisu toliko bitna personalna rješenja na ministarskim mestima koliko razvojni koncept Vlade Republike Srpske, koji se mora ispoštovati.