Pravo na besplatnu vakcinu  protiv sezonskog gripa i ove godine imaju osjetljive kategorije stanovništva, a u trebinjskom Domu zdravlja obezbijeđeno je 530 ovih vakcina.

vakcinacija.jpg

Vakcina se daje pacijentima u higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja i preporučuje se pacijentima na hemodijalizi, oboljelima od šećerne bolesti, pacijentima koji su liječeni kardiohiruškim metodama liječenja, oboljelima od malignih bolesti, HIV pozitivnim osobama i oboljelima od AIDS-a, djeci koja su liječena od reumatske groznice i oboljeloj od cistične fibroze pluća.

Pravo na besplatnu vakcinu imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju te zdravstveni radnici koji su zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege.

Vakcinu protiv gripa ne smije da primi osoba koja je preosjetljiva na neki sastojak vakcine, koja je imala burnu reakciju na neku prethodnu dozu vakcine, a privremeno vakcinu na treba da primi ni osoba koja ima određenu akutnu bolest - visoku temperaturu, kao ni djeca koja imaju manje od šest mjeseci.

Pacijenti koji ne spadaju u zaštićene kategorije ukoliko nabave komercijalnu vakcinu mogu da je prime u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Trebinje.

Vakcinacija u Domu zdravlja počela je 1. novembra.