Srpski reprezentativac bio je jedini igrač na terenu koji na dresu nije nosio cvijet maka u čast poginulim britanskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu, što je tradicija svake godine u Premijeršipu.

matic cvijet.jpg

Na fotografijama se vidi da je Nemanja Matić na dresu prije utakmice imao cvijet maka, ali ga je uklonio sa dresa.

Mančester junajted nije službeno komentarisao Matićevu odluku, niti je Srbin najavio da neće nositi cvijet, ali engleskim medijima je izvor sa "Old Traforda" rekao da je riječ o Matićevoj ličnoj odluci.

Engleski tabloidi su odmah nakon utakmice objavili teoriju po kojoj je Matić odbio odati počast palim britanskim vojnicima zbog intervencije britanske vojske na Kosovu i Metohiji i u Srbiji u NATO-ovom bombardovanju 1999. godine.

"Službenog razloga nema, ali moguće je da je Matić skinuo mak s dresa zbog vojne intervencije protiv njegove zemlje nakon završetka rata u bivšoj Jugoslaviji", stoji u tekstu "Sana".

Brojni navijači Mančestera su na tviteru tokom utakmice skrenuli pažnju na Matićev dres, pitajući se šta je razlog, a mediji su Matića povezali sa slučajem Džejmsa mek Lina. Irski fudbaler Stouka najavio je početkom sedmice da neće nositi cvijet maka.

Džejms je iz Derija, irskog grada u kojem je britanska vojska 1972. godine ubila 14 mirnih i nenaoružanih prosvjednika protiv hapšenja 342 lica koja su navodno bila povezana sa IRA-om.

"Da cvijet maka simbolizira žrtve Prvog i Drugog svjetskog rata uopšteno, naravno da bih nosio taj simbol. Nosio bih ga svakog dana ako treba, ali on simbolizuje sve sukobe u kojima je britanska vojska učestvovala.  Zbog onoga što su napravili u mom Deriju ne mogu učestvovati u ovoj akciji", rekao je mek Lin nakon čega ga je dio britanske javnosti osudio, a navijači izvrijeđali na utakmici.