U Bolnici Trebinje danas i sutra ordinira načelnik Grupe internih klinika VMA pukovnik doc. dr Nenad Ratković, internista-kardiolog, koji će pregledati  četrdesetak pacijenata.

bolnica-trebinje-radovi-rekonstrukcija-2.jpg

Za pregled kod istaknutog stručnjaka iz oblasti kardiologije, za koji je bila dovoljna samo uputnica porodičnog ljekara, vladalo je veliko interesovanje Trebinjaca, a od jutros je pregledano dvadesetak pacijenata, uglavnom starije životne dobi, iznad 65 godina, koji su najčešće imali srčane aritmije, anginu pektoris i hipertenzije.

Ratković kaže  da su nalazi trebinjskih internista krajnje korektni.

I na današnjim pregledima, dodaje, uočeni je problem koji je raširen i u Srbiji – da se ne uzimaju propisani lijekovi prije odlaska ljekaru.

„Bolnica Trebinje ima više nego dobar ultrazvučni aparat, domaći internisti i kardiolozi dobro i predano rade. Od dijagnostičkih procedura, mogao bi se napraviti iskorak sa testovima operećenja, stres i ehokardiografskim i ergometrijskim testovima, da se taj segment usavrši i dopuni dijagnostika koronarne bolesti srca, popularno- angine pektoris”, kaže Ratković.

Kao iskusan internista-kardiolog, u cilju dobrog zdravlja, svima savjetuje izbalansiranu ishranu i obaveznu fizičku aktivnost.

Direktor Bolnice Trebinje ističe da je angažovanje  Ratkovića samo nastavak aktivnosti menadžmenta ove zdravstvene ustanove u cilju anuliranja liste čekanja.

„Proteklih dana intenziviran je i rad na Odjeljenju neurologije, gdje je urađen dopler krvnih sudova za 50 pacijenata“, ističe Grubač.

On je podsjetio da je proteklog mjeseca pojačan rad i na Odjeljenju oftamologije, gdje je obavljeno 40 ultrazvučnih operacija katarakte, a za ovaj mjesec zakazano je novih 50 pacijenata za ovu operaciju.

Grubač ističe da je obezbijeđen 24-časovni rad ovog odjeljenja, gdje se ambulanti pregledi obavljaju samo uz uputnicu porodičlnog ljekara.