Političku nezrelost i nedoraslost funkciji koju obavlja, gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću dubrovački gošpari ne mogu zaboraviti, ali, po svoj prilici, ni oprostiti.

mato-frankovic.jpg

Reakcija na Frankovićevo ponašanje od prije dva i po mjeseca, kada je pokušao da osujeti kulturnu i sportsku saradnju Trebinja i Dubrovnika, ne prestaju, pa se "Dubrovački vjesnik" i u posljednjem broju bavi njegovim nimalo kulturnim nastupom.

Čuveni dubrovački novinar i književnik Mato Jerinić kaže u razgovoru za ovaj nedjeljnik da je slike Atanasija Popovića koje su vlasništvo Umjetničke galerije Dubrovnik apsolutno trebalo pozajmiti za avgustovsku izložbu u Trebinju.

"Reakcija gradonačelnika bila je vrlo neprimjerena. Nije trebalo staviti na sva zvona: 'Nemaš moje povjerenje, gotovo je, neću s njima sarađivati dok se ne izvinu...". Koliko znam, vladika Grigorije se izvinio kad je bio kod dubrovačkog biskupa. Gradonačelnik je mogao sasvim drugačije reagovati i reći: "Mladiću, nemojmo ovo, mislim da ne bi trebalo...", a ne reagovati kao da je državni udar", jasan je Jerinić.

Jerinić je istakao da dok dubrovačka lokalna vlast govori da nema saradnje sa Trebinjem, pola Dubrovnika je na ručku u Trebinju i u našem gradu popravlja zube.

"Prema tome, možeš ti moj Mato govoriti šta hoćeš - ode narod u Trebinje", poručio je Jerinić.

On je rekao da se začudio i sa kajanjem direktora Umjetničke galerije Marina Ivanovića, koji je prisustvovao otvaranju izložbe Popovićevih slika u Muzeju Hercegovine.

"Dao si sliku, bio si tamo - stoj iza toga. Tu je opet ono ne zamjeri se. Apsolutno je slike trebalo posuditi", poručio je Jerinić.

Nakon što je u Trebinju priređena izložba slika Atanasija Popovića na kojoj su predstavljeni i radovi iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik, reagovao je gradonačelnik grada ispod Srđa Mato Franković.

Tada je, kao i godinu dana ranije na otvaranju graničnog prelaza Ivanica, poručio da saradnje sa Trebinjem nema dok se sa trebinjske strane ne izvinu za navodne ratne strahote.

Međutim, Frankovićeve izjave nisu prošle neopaženo, pa su brojni Dubrovčani osudili ovakav istup, a među njima i pojedini članovi dubrovačkog vijeća.

Trebinjci, s druge strane, jasno poručuju - komšije Dubrovčani su dobrodošli i saradnja običnih ljudi je i više nego dobra, pa bi se na nju trebali ugledati i političari.