Oko 70 Trebinjaca okupilo se danas na protestu ispred Spomenika borcima palim u borbi protiv fašizma, tražeći da se, kako su naveli, zaustave podjele, uklone biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata i spomen-ploča na ulazu u Stari grad koja podsjeća na oslobođenje Trebinja od najvećeg svjetskog zla.

protest trebinje.jpg

Sa skupa, koji su organizovali članovi Udruženja boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca, zatraženo je da se spomen-ploča izmjesti u posebnu prostoriju ili da se odnose u Split, gdje je osnovana Druga udarna dalmatinska brigada.

Predsjednik ovog udruženja Dražen Čučković naveo je da prilikom nedavnog restauriranja ove spomen ploče, koja je postavljena 1951. godine, nije ispoštovana predviđena procedura, jer se Stari grad nalazi pod zaštitom države.

"Mi nećemo ništa da rušimo, jer mi nismo militantna organizacija. Stari grad se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika a za restauriranje nije tražena njihova dozvola", naveo je Čučković.

Govoreći o Spomeniku borcima palim u borbi protiv fašizma u gradskom parku, Čučković je istakao da oni nemaju ništa protiv ovog spomenika, koji, kako je rekao, ima i umjetničku vrijednost.

Ali su zato zatražili uklanjanje bista narodnih heroja koji se nalaze oko Spomenika u gradskom parku.

"Neka se napravi posebna prostorija gdje će one biti smještene i neka se tamo njihovi baštinici, koji cijene te vrijednosti, njima dive i pale svijeće", rekao je Čučković.

Član pomenutog udruženja Vujadin Vuković istakao je će tražiti da se o njihovim zahtjevima izjasne odbornici Skupštine grada na narednom zasjedanju.

Trebinjci sa kojima smo razgovarali se slažu da na spomen-ploči ne piše ništa uvredljivo i sporno i da je ona simbol jednog vremena na kojoj je istaknut samo istorijski fakat.

Povodom intervencija na spomen-ploči na zidinama Starog grada, iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinje ranije su pojasnili – da nije riječ o obnovi, već o redovnom održavanju spomenika.

U odgovoru na odborničko pitanje na posljednjoj sjednici Skupštine grada, iz ovog odjeljenja je saopšteno da je održavanje postojećih spomenika na području grada Trebinja njihova propisima utvrđena nadležnost, te da na ovoj spomen ploči nije rađena nikakva rekonstrukcija, već je spomenik osvježen farbom, što se radi periodično i za druge spomenike u gradu.

Spomen-ploča postavljena je 1951. godine, na sedmu godišnjicu oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu.

Na spomen-ploči,  koju je 4. oktobra 1951. postavio Gradski odbor Saveza boraca NOR-a Trebinje, urezana je sljedeća poruka:

"Neka je slava i hvala borcima XXIX Hercegovačke udarne divizije i Dalmatinske udarne brigade koji su poslije žestokih borbi 4. oktobra 1944. godine oslobodili naš grad".