Muzej Hercegovine biće domaćin jesenjeg saziva srednjovijekovne sekcije Srpskog arheološkog društva, koja će se održati od 2. do 4 novembra u Trebinju.

muzej-hercegovine-3.jpg

Skup će se održati u Galeriji Muzeja Hercegovine,a, između ostalih, učestvovaće arheolozi iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, koji se bave istraživanjem Srednjeg vijeka.

Dolazak je prijavilo 32 stručnjaka, od kojih je svoja izlaganja prijavilo njih 14.

Programom rada skupa predviđeno je da prvog dana arheolozi predstave svoja najnovija istraživanja u tri grupe referata. U pauzama između referata, kao i na samom početku skupa, gosti će se upoznati sa stalnim postavkama Muzeja Hercegovine.

Nakon održanih referata, održaće se radni sastanak na kome će se raspravljati aktuelni problemi vezani za rad Srednjovijekovne i Sekcije za slovensku arheologiju Srpskog arheološkog društva.

Drugog dana skupa, predviđen je obilazak najznačajnijih srednjovjekovnih lokaliteta Trebinja i Hercegovine (manastiri Zavala, Tvrdoš, Duži, Petropavlov, srednjovijekovna utvrđenja Crkvina, Mičevac i Klobuk, kao i obilazak Starog grada).

Srpsko arheološko društvo, osnovano prije 135 godina, 1883. godine, jedno je od značajnijih i najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji i okruženju.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradske uprave Trebinje i Hidroelektrana na Trebišnjici.