U Trebinju trenutno nema evidentiranih oblika navijačkih obračuna, a pripadnici Policijske uprave /PU/ Trebinje svakodnevno rade na prikupljanju podataka kako ne bi došlo do ponovne pojave navijačkih tuča, kazao je načelnik Sektora policije PU Trebinje Siniša Laketa.

tuca navijaca.jpg

Laketa je pojasnio novinarima da navijačke tuče treba razdvojiti od vršnjačkog nasilja, iako postoje određeni dijelovi u ovoj problematici koji se prepliću.

On je istakao da je u proteklih devet mjeseci evidentirano jedno krivično djelo vršnjačkog nasilja u kome su dva muškarca napala svog vršnjaka od 17 godina.

“Oni su predati nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu na dalje postupanje, a osumnjičeni su da su učetvovali u tuči”, naveo je Laketa.

Preventivu vršnjačkog nasilja trebinjska policija već godinama unazad sprovodi po školama na području istočne Hercegovine, a do sada su održali 50-ak predavanja.

sinisa laketa.jpg

“Ova predavanja bave se ciljanim grupama u osnovnim školama, koje se upoznaju sa mogućnošću i prisutnošću vršnjačkog nasilja i posljedicama koje iz njega proizilaze, zbog čega je izraženo i opadanje oblika vršnjačkog nasilja”, pojasnio je Laketa.

U ranijem periodu na području Trebinja evidentiran je veći broj navijačkih tuča, u kojima su učestvovali pripadnici "Grobara" i "Delija".

Republička akcija o spriječavanju vršnjačkog nasilja sprovodi se od 25. oktobra do 10. novembra.