Inspiraciju umjetnika često možemo da prepoznano na muralima. Iako je, uglavnom, predviđeno da veće murale crta i po nekoliko umjetnika, Trebinjka Ivana Gurović odlučila se na hrabar potez - prihvatila je da sama, bez ičije umjetničke pomoći, iscrta više od 2.000 metara kvadratnih murala u Gradu Sunca.

ivana gurovic grad sunca slikar (1).jpg

Na ovaj svojevrsni poduhvat, kako Ivana objašnjava u razgovoru za TrebinjeLive.info, odlučila se nakon što je njen talenat prepoznao najveći investitor u Hercegovini - Rodoljub Drašković.

"Imala sam sreću što sam naišla na najbolje ljude. To je, prvenstveno, gospodin Drašković", istakla je Ivana.

Umjetnička sloboda koju je od njega dobila prilikom ukrašavanja zdanja Grada Sunca i hotela "Panorama", podstakli su je da sve zacrtane ideje sprovede u djelo.

ivana gurovic grad sunca slikar (2).jpg

Trenutno radi na oslikavanju murala od 600 metara kvadratnih. I dok mural sličnih dimenzija u Beogradu oslikava čak 30 umjetnika, ovaj u Gradu Sunca, uz dva velika tobogana, Ivana oslikava sama već mjesec i po dana.

Nedavno je završila oslikavanje murala u objektu zatvorenog bazena, a njeni umjetnički izrazi nalaze se i na svim spratovima najluksuznijeg hotela u Trebinju, te u sobama i spa centru.

ivana gurovic grad sunca slikar (7).jpg

"U sobama sam do sada nacrtala više od 50 slika, te 15 murala. Najdraže mi je to što sama biram šta ću da naslikam. To je moj uspjeh", kaže Ivana, koja je po zanimanju akademski slikar.

A sa velikim investitorom upoznala se sasvim slučajno. Slikala je nekoliko umjetničkih radova za njegov prvi hotel u Gorici, nakon čega je on, kako sama priznaje, u njoj prepoznao umjetnički potencijal.

Uloga je bila velika, ali ju je i ona shvatila više nego ozbiljno. Svakodnevno je u kompleksu u Draženskoj gori i u narednim danima pred njom je veliki posao.

ivana gurovic grad sunca slikar (4).jpg

Posebno joj je drago što će njene radove vidjeti na hiljade posjetilaca ovog kompleksa, što i njoj daje veliku satisfakciju u radu.

"Kada dođe jedan posjetilac i kaže da je to inspirativno, lijepo, da prepoznaje neku svoju simboliku - to je veliko za jednog umjetnika, a zamislite tek kada dođe njih na desetine hiljada", priča Ivana.

ivana gurovic grad sunca slikar (5).jpg

U Gradu Sunca primjenila je više različitih tehnika kao što su ulje na platnu, akril na platnu, vitražu, mural.

"Umjetnost ne nastaje kroz boje, već kroz osjećanja. Za mene nikada ne postoji poteškoća u radu, jer sve što uradim jedna čekam da završim i vidim svoj krajnji rezultat", istakla je Ivana.

Zato su, smatra ona, ovi murali jedna vrsta kulturnog turizma s obzirom na njihovu simboliku, zbog toga je, priča nam, za nju velika sreća što može da živi od svog rada.

U narednom periodu pred njom je zadatak da umjetnički pripremi detalje za više od 160 apartmana i zidova u takozvanom bijelom gradu, koji se nalazi neposredno uz sportsko-rekreativni centar u Gradu Sunca.

Ivana kaže da Trebinju, koji vidi kao grad kulture, duguje samostalnu izložbu, dok Grad Sunca doživljava kao otvorenu galeriju u kojoj je konstantno postavljena izložba umjetničkih radova.

ivana gurovic grad sunca slikar (3).jpg