Kao i u prethodnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske i u novom će Izbornu jedinicu devet, odnosno Hercegovinu, predstavljati devet poslanika. Najviše ih je iz SNSD-a, četiri.

politicke-partije.jpg

U poslaničke klupe iz hercegovačkog SNSD u direktnom mandatu, prema broju glasova, idu Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Pero Petrović. Kompenzacioni mandat dobio je Radovan Vuković.

Ovo je njegov četvrti mandat. Nezvanično - Luka Petrović će vratiti svoj mandat, a umjesto njega SNSD-ov poslanik iz Hercegovine biće Valerija Lakić. Petrović je na izborima dobio čak 16.454 glasa.

"Mi imamo velike planove, najvažnije za ovaj dio Hercegovine da se završi HE Dabar. Uveliko se radi, potpisani su ugovori za oko 40 odsto poslova, da se nastave investicije u svim opštinama u Republici Srpskoj, a pogotovo u našoj Izbornoj jedinici. Planiramo nastavititi sa završetkom vodovodnog sistema, uređenjem poljoprivrednih površina...", kaže Luka Petrović, novoizabrani poslanik iz SNSD-a.

Veliko povjerenje građana ima i Ilija Tamindžija koji je na izborima dobio 10.938 glasova. Ovo će Tamindžiji biti treći poslanički mandat.

"Planiramo nastaviti sa razvojnim projektima i naša je parola i dalje "neka drugi pričaju mi ćemo da radimo. Vidimo da se rad isplati, isplati se za sve nas i u političkom i u svakom drugom smislu", naglašava Ilija Tamindžija, novoizabrani poslanik u Parlamentu Srpske (SNSD).

Branko Butulija biće jedini predstavnik hercegovačkog SDS-a u NSRS. Ovo je njegov drugi poslanički mandat.

Drugi mandat sa liste SDS -a dobio je Nebojša Vukanović predsjednik Liste za pravdu i red.

PDP u Hercegovini nije uspio da dobije direktan mandat. Kompenzacioni mandat pripao je Ljubiši Kruniću.

"Ja sam uvijek radio u opštem interesui, to ću pokazati i u NSRS, gdje ću se boriti za naše Trebinje, za moju i našu Hercegovinu", istakao je Krunić.

Hercegovinu će ispred DNS-a u Narodnoj skupštini Srpske predstavljati Spomenko Stojanović, a socijaliste Maksim Skoko.

Odnos direktnih hercegovačkih mandata je 5:2 u korist vladajuće strukture ili 6:3 kada se u obzir uzmu i kompenzacioni mandati.

Izabrani narodni poslanici će tokom naredne četiri godine pokazati da li je povjerenje građana koje su dobili bilo opravdano.