Sigurno znate za izreku: "Kad na vrbi rodi grožđe". Doduše, ovo drvo nije vrba, ali bar donekle opravdava ovu izreku. Ovo čudno grožđe koje raste na drvetu zaista postoji.

zabutikaba (3).jpg

Žabutikaba (Jabotikaba) je grožđe iz porodice Myrtaceae koje raste u brazilskim saveznim državama Minas Gerais i Sao Paulo. Srodne vrste rastu u Brazilu, Argentini, Paragvaju, Peruu i Boliviji.

zabutikaba (2).jpg

U prirodnim uslovima može da dosegne visinu od osam do deset metara i rađa jednom godišnje, ali, ako se kultiviše i redovno zalijeva, cvjeta i rađa tokom cijele godine.

Još jedno iznenađenje postoji u vezi ovog drveta, ono je zimzeleno.

zabutikaba (1).jpgCvjetanje Žabutikabe

Plodovi ovog čudnog voća restu iz samog stabla, kore ovog drveta. Razlog zašto plod ovog grožđa raste uz samo drvo jeste i njihova čvrstina. Tako se plod ne može lako otkinuti, što mnogim životinjama predstavlja problem pa brzo odustaju od njega.

zabutikaba (4).jpg

Plod koji potpuno pokrije stablo drveta od samog korijena do krupnijih grana u krošnji veličine je od tri do četiri centimetra u prečniku, sa jednom do četiri sjemenke i debelom opnom koja obavija slatku i ukusnu želatinastu masu bijele ili roze boje.

zabutikaba (5).jpg

Plod je sličan zrnu grožđa sa lijepljivom opnom. Ono ima debelu, ružičastu koru koja obavija slatko, bijelo do blijedo ružičasto meso ploda.  Plod počinje fermentaciju tri do četiri dana poslije branja, tako da se često upotrebljava za pravljenje džemova, pekmeza, jakih vina i likera.

Zbog takvih osobina, svježe žabutikabe vrlo se rijetko mogu naći na tržištima izvan područjima gdje se uzgajaju.

zabutikaba (6).jpg

Plod Žabutikabe obiluje antioksidantima, protivupalnim i antikancerogenim agensima, a opora esencija dobijena iz njegove opne osušene na Suncu se od davnina koristi kao lijek za ublažavanje tegoba kod astme i hronične upale krajnika.