U Trebinju su večeras otvorene dvije izložbe fotografija - "Tragom duše" u okviru istoimenog konkursa "Vikimedije Republike Srpske" i godišnja izložba "Foto BiH 2018" Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

izlozba vikimedija rs (2).jpg

Vikimedijinu izložbu u Kulturnom centru čini 20 najboljih fotografija pristiglih na njihov konkurs, a večerašnji događaj iskorišćen je i za proglašenje najboljih radova u dvije kategorije - prirodna dobra Republike Srpske i kulturna dobra. 

U kategoriji prirodna dobra Republike Srpske prvo mjesto osvojio je Predrag Božić za fotografiju "Nacionalni park Sutjeska - Zelengora", dok je u kategoriji kulturna dobra prva nagrada otišla u ruke Indira Merdanovića. 

Predsjednik Vikimedijine zajednice Republike Srpske Bojana Podgorica istakla je da je večerašnja izložba završnica njihovog veoma značajnog foto-projekta, koji je imao za cilj prikupljanje fotografija sa područja Srpske. 

"Ove godine smo prikupili 2.160 fotografija i svaka od njih za nas predstavlja pravu dragocjenost, a one će da posluže za ilustrovanje `Vikipedije`", pojasnila je Podgorica. 

izlozba vikimedija rs (1).jpg

Vikimedijina zajednica Republike Srpske predstavlja priznatu korisničku grupu urednika i korisnika Vikimedijinih projekata u Srpskoj.  

U okviru druge izložbe koja nosi naziv "Foto BiH 2018", koja je priređena u Muzeju Hercegovine u okviru Dana fotografije BiH, proglašene su najbolje fotografije u kategorijama monohrom i kolor. 

foto bih 2018 (3).jpg

U kategoriji monohrom prvo mjesto pripalo je članu Foto kluba "Gračanica" Hasanu Puškaru za fotografiju "Čovjek i cipele", dok je u kolor kategoriji prvu nagradu dobio član Foto-kino kluba Trebinje Dušan Vuković, čija je fotografija odnijela i titulu najbolje fotografije u BiH. 

Vuković nije prisustvovao dodjeli pa je prisutne pozdravio putem vajbera. 

"Žao mi je što večeras nisam sa vama. Veoma sam uzbuđen i hvala svima što ste moj rad prepoznali kao najbolji", istakao je Vuković. 

Autor najbolje fotografije u kategoriji monohrom Hasan Puškar rekao je da je njegov rad nastao kao čin zamišljanja i koncepta. 

foto bih 2018 (1).jpg

"Na fotografiji su samo dva elementa - beskućnik i cipele. Moja mlađa kćerka mi je rekla `tata ovdje imamo jednog čiku, hajde da mu damo tvoje stare cipele, jer ih on nema`. Zapravo, htio sam da predstavim kako je nekome teško doći do običnih stvari", istakao je Puškar. 

Pored nagrada, uručene su i pohvale. 

Organizatori ovogodišnjih Dana fotografije BiH su Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH i Foto-kino klub Trebinje.

foto bih 2018 (2).jpg