Srpska Pravoslavna Crkva i sve pravoslavne zemlje danas slave Prepodobnu Majku Paraskevu – Svetu Petku, svetiteljku srpskog porijekla, koja je svojim čudotvornim djelima, uticajem i značajem za naš vjerujući narod kroz vijekove pokazivala put ljudima ka hrišćanskoj vjeri i spasenju.

sveta petka

Ovaj dan je kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.

Ova svetiteljka rođena je u Epivatu. Roditelji Svete Petke bili su imućni i pobožni hrišćani. Po smrti roditelja, djevica Petka napustila je roditeljski dom i započela, Hrista radi, podvižnički život kakav je oduvek željela.

Otišla je prvo u Carigrad, a potom, do svoje starosti, živjela u Jordanskoj pustinji u postu i molitvi prošavši nebrojena iskušenja i patnje.

U starosti, glas sa neba pozvao je da se vrati u rodni kraj i ona je napustila pustinju. Poslije povratka, živjela je još dve godine.

Djevica Petka, upokojila se u 11. vijeku u Epivatu i na njenom grobu počela su se dešavati razna čuda, najčešće izlječenja.

 

mosti svete petkeMošti Svete Petke

Njene čudotvorne mošti prenesene su u Carigrad. Bugarski car Asen je mošti svetiteljke 1238. godine prebacio u Trnovo u Bugarskoj, a padom tog područja pod Turke, mošti su prenijete, po zapovijesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Kneginja Milica uspjela je 1396. da izmoli svetiteljkine mošti i sahrani ih u crkvi Ružici, na Kalemegdanu.

Sultan Sulejman Drugi prenio je mošti Svete Paraskeve 1521. u Carigrad. Konačno, 1641. carigradski patrijarh Partenije poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je prenio u Jaši i položio u crkvu Sveta tri jerarha, gdje su i danas.

Grad Jaši u Rumuniji, gdje su mošti Svete Petke, smatra se velikim svetilištem i mjestom hodočašća, ne samo za pravoslavne, već za sve one koji vjeruju u njenu moć iscjeljenja.

U beogradskoj tvrđavi nalazi se crkva Svete Petke, gdje postoji voda (agaizma) koja čudotvorno liječi sve oni koji je uzimaju sa vjerom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki.

crkva svete petke

Ova slavna i kod Srba veoma poštovana svetiteljka je zaštitnica žena. Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda. Ljudi sa zdravstvenim problemima čekaju ovaj dan jer znaju da će im pomoći.

Pjesma hvale Svetoj Petki

Molitva Svetoj Petki