Srbija se danas suočava sa posebnim izazovom, koji je i najveća bezbjednosna prijetnja na Balkanu, a to je "velika Albanija", izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na Osmom međunarodnom Sjangšan bezbjednosnom forumu u Pekingu.

aleksandar vulin.jpg

On je na prvoj plenarnoj sesiji o temi "Međunarodna bezbjednost, nove ideje i pristupi", rekao da bi bila stvorena "velika Albanija" ona "mora da pocepa Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, pa i Grčku". 

"Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsednik /Aleksandar/ Vučić, ne bude postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane i ako se silom pokuša stvoriti `velika Albanija`, onda će Balkan još jednom goreti. A taj požar neće goreti samo na Balkanu", istakao je Vulin. 

Ministar odbrane Srbije rekao je da je većina bezbjednosnih prijetnji, koje danas pogađaju Evropu, posljedica unipolarnog svijeta kome je sila sama sebi opravdanje, što je dovelo do smrti međunarodnog prava, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

"Region Jugoistočne Evrope, kao i veći deo sveta, danas pogađa islamski fundamentalizam, migrantska kriza i povratak unipolarnog mentaliteta, a svi naši problemi mogu da stanu u jednu rečenicu - smrt međunarodnog prava", rekao je Vulin. 

On je istakao da je međunarodno pravo umrlo nakon što je bez odluke Savjeta bezbjednosti UN, NATO bombardovao Srbiju. 

Vulin je naveo da i sada postoje pritisci da se samoproglašeno Kosovo primi u Interpol ili UNESKO i postavio pitanje: "Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude dijelio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi". 

On je pozvao sve zemlje koje su priznale samoproglašeno Kosovo da razmisle još jednom. "Sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama. Kada sila postane zakon, nikada nećete znati kada će se primeniti i na vas", rekao je Vulin. 

Vulin je zaključio da svi treba da se suprotstave unipolarnom svijetu ako žele da ostanu slobodni. "Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja", zaključio je Vulin. 

Ovogodišnji Međunarodni Sjangšan bezbjednosni forum okupio je oko 500 učesnika iz 72 zemlje i međunarodne organizacije, a ministar odbrane Srbije učestvuje na njemu na poziv ministra nacionalne odbrane Kine.