Galerija "Vukoje" sinoć je bila centar vrhunskih delicija koje je za brojne goste pripremio naš Trebinjac, chef Veso Mrakić, koji je i ovoga puta spojio vrhunska jela sa vrhunskim vinima.

vinska galerija vukoje veso mrakic (5).jpg

Na promo meniju su bila četiri različita jela. Mrakić se potrudio da svako, kako to on samo i zna, bude na svjetskom niovu. Pa je tako, uz jela poznata na svim meridijanima, pripremio i njoke na hercegovački način.

A dobar gušt gostima, uz žilavku, merlo i vranac, dali su i začini koje je Mrakić donio iz Libana, te drugih zemalja u kojima je boravio.

Chef je u jela utkao cijelo svoje iskustvo, koje nije nimalo zanemarivo. Mrakić je vlasnik čuvenih restorana „Bistro des  Begrues“ i „Brasserie la Baloise“ u Ženevi, poštovalac francuskog kulinarskog umijeća i kreator i promotor libanske kuhinje u Dubaiju, Londonu, Azurnoj obali i mnogim drugim svjetskim gastro destinacijma. 

Njegove restorane gosti nazivaju kultnim kulinarskim mjestima, a Veso svoju 30-ogodišnju karijeru i ljubav prema francuskoj kuhinji, koja je i njegova baza,  posvećuje orijentalnoj kuhinji sa akcentom na libansku i otvara dva  restorana u Libanu,  „Souk el Tayeb“ i „Tawlet“ koja i danas vodi.

A šta je sinoć bilo na meniju?

Na prvom tanjiru našla se brandada od pastrmke na kremi od ajvara. Iako recept nalaže da to bude bakalar, Veso se odmakao od recepta i napravio deliciju za koju bi mu mnogi pozavidjeli.

vinska galerija vukoje veso mrakic (6).jpg

Uz čašu Vukojeve žilavke, ovo je bio specijalitet za koji su svi prisutni imali samo riječi hvale. Taman onoliko koliko i dolukuje jednom svjetskom chef-u.

Na drugom tanjiru konobari su sve goste pomalo zbunili objašnjavajući im o čemu je riječ. A donijeli su, kako su rekli, "Vitelo tonnato".

vinska galerija vukoje veso mrakic (1).jpg

Riječ je od teletini i tunjevini. I ne baš kombinaciji koja je prihvatljiva Hercegovcima, ali ni Balkancima. Međutim, chef-ove ruke su to uradile do perfekcije. Uz specifičan začin iz Libana ova delicija ostavila je, ispostaviće se na kraju, poseban utisak na sve goste.

A gosti nisu bili samo iz Trebinja, već i iz mjesta sa jadranskog primorja. Ocjena, kao i za prethodno jelo, čista desetka.

Treće jelo, bilo je po ukusu Hercegovaca. Zato ga je, kako kaže Veso, specijalno i pripremio za ovu priliku. Riječ je o domaćim njokama na hercegovački način, sa nevesinjskim kajmakom i domaćom slaninom.

vinska galerija vukoje veso mrakic (2).jpg

Uz čašu vrhunskog merloa zamjerki nije bilo. Iščekivao se četvrti tanjir, čiji je naziv jela ukazivao na nešto osebeno. Tako je bilo.

Juneći stek "Galerija" sa rižotom od vranca. Delicija koja samo po nazivu već dobija desetku, a kada se proba, onda i još veću ocjenu da ona postoji.

vinska galerija vukoje veso mrakic (4).jpg

Veso je ovo jelo spojio sa čašom vranca. 

Na kraju svetkovine u čast eno-gastro specijaliteta posebno mjesto zauzima "Meringue" na "marscapone"-u i u crvenom voću. 

vinska galerija vukoje veso mrakic (3).jpg

Vukojevi kažu da je to slatki specijalitet ove kuće.

Uz poluslatki vranac, ovaj desert zatvorio je veče vrhunske kuhinje. Veso Mrakić ispunio je sva očekivanja, pa se nadati da će češće biti gost galerije "Vukoje".