Članice Udruženja žena "Nada", iz Trebinja, organizovale su prezentaciju i podjelu promotivnog materijala da bi ukazale na povećanje broja žena oboljelih od karcinoma dojke.

Trebinje grad.jpg

Udruženje "Nada" iz Trebinja, osnovano 2013. godine, jedino je u istočnoj Hercegovini koje okuplja i pruža podršku ženama koje vode borbu s rakom dojke, i trenutno ima 130 članica.

Predsjednica ovog udruženja Koviljka Komnenović kaže da je njihov rad prepoznatljiv, te da kroz aktivnosti okupljaju i upozoravaju žene, kao i da organizuju preventivne preglede.

U značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti uvjerile su se Desa Knežević i Slavojka Fržović. Zahvaljujući ranoj interevnciji, obje su pobijedile rak prije 12 godina.

Prema trenutnim statistikama, jedna od osam žena oboljeće od raka dojke, ali i jedan od stotinu muškaraca.

Ovaj oblik karcinoma je na prvom mjestu kada je riječ o oboljevanju žena od malignih bolesti.Onkolog Ljubica Miljanović istakla je da je veoma važan nacionalni skrining, gdje bi žene na svoju kućnu adresu dobile poziv na pregled.

Zdravstvene ustanove u Trebinju nastoje da odgovore na potrebe i da pruže pacijentkinjama što više savremenih i stručnih dijagnostičkih procedura. Iz Gradske uprave najavljena je podrška za nabavku digitalnog mamografa, što će znatno olakšati ranu dijagnostiku, a sve u cilju da se bolest spriječi ili otkrije i zaustavi na vrijeme.