Naplata parkinga u Trebinju već drugu godinu zaredom bilježi sve bolje rezultate, a nadležni u parking servisu kažu da su već u oktobru premašili plan ukupnih prihoda za 2018. godinu za oko 13.000 KM

trebinje glavna ulica.jpg

U budžetu za 2018. planirani su ukupni prihodi od 180.000 KM, a do sada su naplaćene 193.000 KM, pohvalili su se za TrebinjeLive.info u parking servisu.

U odnosu na isti period 2017., parking servis je prikupio 45.000 KM više prihoda, što je značajno povećanje s obzirom na to da se broj parking mjesta nije povećao od sredine prošle godine.

Do odličnih rezultata, kažu nam u ovom servisu, došli su zahvaljujući češćim kontrolama zaposlenih u ovom servisu, ali i većoj odgovornosti građana.

"I građani su sada dosta odgovorniji. Oni, uglavnom, uredno plaćaju parking, za razliku od prije nekoliko godina kad su prihodi bili znatno manji", navode nadležni.

Pojašnjavaju da je u periodu od 15. maja do 15. septembra, kada je cijena parkinga u prvoj zoni 3,00 KM, a u drugoj 1,5 KM, naplaćeno 110.000 KM ili oko 57 odsto dosadašnjih prihoda, dok je u istom periodu prošle godine naplaćeno 90.000 KM.

"Od 15. septembra do 15. maja cijena parkinga je 1,5 KM u prvoj zoni, odnosno 1,00 KM u drugoj zoni", pojašnjavaju u parking servisu.

U ovoj godini nemaju u planu da proširuju broj parking mjesta koja bi se naplaćivala. Trenutno je pod naplatom 845 parking mjesta, koja obuhvataju i rezervisana mjesta za vozila osoba sa invaliditetom.

"Uradili smo određena iscrtavanja parking mjesta po trebinjskim naseljima, ali isključivo radi okolnog uređenja, ne naplate", navode nadležni.

PARKING SERVIS - POSEBNO PREDUZEĆE

Uveliko se razmišlja da se postojeći parking servis pri Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove pretvori u novo javno komunalno preduzeće.

Iako se ova ideja najavljivala još u prošloj godini, do njene realizacije nije došlo jer tadašnji prihodi nisu bili dovoljni da bi parking servis bio samoodrživ.

U parking servisu radi osam radnika, dok ih je prošle godine bilo 10.

Pored kupovine karte na parkomatima, građani imaju mogućnost da parking plate i slanjem SMS poruke na odgovarajući broj telefona za jednu od dvije zone.