U Muzeju Hercegovine sinoć je otvorena izložba fotografija "Mala sova ušara na našim zimovalištima" autora Almira Hukića.

izlozba sova  (2).JPG

Na 20-ak fotografija prikazane su ušare koje spadaju u sove srednje veličine i dužina, a čiji je raspon krila od 85 do 100 centimetara.

Predsjednik Centra za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/ Aleksandar Vukanović istakao je da ova vrsta sove, uglavnom, nije teža od 350 grama i da su ženke veće od mužjaka. 

"Prepoznatljive su po tome što na vrhu glave imaju uške - uzdignuto perje koje podsjeća na uši, a po tome su i dobile naziv", istakao je Vukanović.

Male ušare su grabljivice koje plijen love noću. Najčešće love plijen u niskom letu, na rubovima šuma ili uz živice. Imaju vrlo prodoran glas i mogu se čuti i na udaljenosti od preko dva kilometra.

"Žive u središnjem dijelu Sjeverne Amerike, sjevernoj Africi, većem dijelu Evrope i Azije", naveo je Vukanović.

izlozba sova  (3).JPG

Govoreći o istraživanju ptica na ovom prostoru, on je istakao da ono nije rađeno sistematski, već da su uglavnom rađena pojedinačna istraživanja.  

"Ovim želimo da podstaknemo istraživače da dođu na ovaj prostor, posebno dio Bijele gore, kako bismo došli do potpune sliku ptica koje se gnijezde, koje su tu u periodu migracija", objasnio je Vukanović.

Izložba je dio trodnevne međunarodne manifestacije 7. Ornitološki  festival, koja se održava u Trebinju, a organizatori su CORIE iz Trebinja i udružanja "Naše ptice" iz Sarajeva.