U galeriji Kulturnog centra u Trebnju večeras je otvorena izložba slika i skulptura “Progon”, jednog od najvećih srpskih slikara i vajara današnjice Miloša Šobajića.

milos sobajic izlozba trebinje (3).jpg

Radovi predstavljeni trebinjskoj publici, na simboličan način, kako je to pojasnio Šobajić, predstavljaju progon koji je počeo od Adama i Eve, koji su bili prognani iz raja, do modernih progona gdje progone i uništavaju narode kao što su to bili "Oluja" i "Arapsko proljeće".

“Arhanđel Mihajlo je Adama i Evu proterao iz raja ognjenim mačem na ovu paklenu Zemlju, a danas proteruju ceo narod takozvanim lepim bombama”, rekao je Šobajić.

On je istakao da je prije godinu dana shvatio da tokom njegovih 50 godina rada stvara djela “Progona”, odnosno čovjeka koji je u zamci, sputan i koji pokušava da se spasi, što mu na kraju i polazi za rukom.

Šobajić je istakao da mu je drago što je priredio svoju prvu samostalnu izložbu u Trebinju, ističući da je jutros, nakon što je prespavao u ovom gradu, imao osjećaj kao da se probudio u raju.

milos sobajic izlozba trebinje (2).jpg

Za Šobajića poznavaoci kažu da je "romantik u duši, a buntovnik na platnu" što on objašnjava činjenicom da voli “brutalno izražavanje, a ne brutalno ponašanje”, u kome slika mora da posjeduje energiju, što je neophodno za svako djelo.

"Brutalno izražavanje na slikama je za mene nešto najlepše, a moj idol Mikelanđelo Merizi Da Karavađo je radio samo najbrutalnije slike tamno, svetlo, što im je dalo brutalnost i dinamiku. Trudim se da moje slike budu brutalne i nadam se da jesu", kaže Šobajić.

Govoreći o svojoj knjizi “Slikaj i ćuti”, koja je objavljena prije pola godine u Beogradu a večeras predstavljena u Trebinju, Šobajić kaže se u njoj bavi slikom dvije Evrope koje se sudaraju i uticajem globalizacije na samu umjetnost.

milos sobajic izlozba trebinje (4).jpg

“Jedna je ta divna Evropa koja nudi sve najbolje - od umetnosti, kulture, filozofije do standarda i one Evrope koja pravi pogrome, kolonizuje narode i nemilosrdno ih ubija”, naveo je Šobajić.

U knjizi, kako kaže, oštro kritikuje stvaranje vizuelne ili konceptualne umjetnosti, koja je izmišljotina NATO pakta, koju je ova organizacija ozvaničila četvrtog aprila 1999. godine, proglasivši sebe za njenog idejnog tvorca i zaštitnika.

“Od nje je NATO pokušavao da napravi čoveka maloumnim, koji ne razume ništa. A zašto? Pa da bi se osećali maloumnim i da ne bismo razumeli zašto oni bombarduju narode po planeti, zašto prave pogrome i večne ratove”, naveo je Šobajić.

milos sobajic izlozba trebinje (5).jpg

Predsjednik Književnog udruženja “Susret” Milana Babić, koje je organizator ove izložbe, istakla je da se sa Šobajićem upoznala na nedavnoj dodjeli ruskog ordena, nakon čega su pokrenuli razgovor o izložbi u Trebinju.

Babićeva je rekla da joj je veoma drago što se Trebinje još jednom pokazalo kao grad kulture, koji cijeni velike umejtnike kakav je i sam Šobajić.

“Pokazali smo da veoma brzo možemo da realizujemo kulturno dešavanje visokog nivoa. Ovom izložbom smo se, na idejom planu, povezali sa Beogradom, gdje je prije tri dana bila i promocija Šobajićeve knjige, čime se. zapravo, povezala kulturna scena Srbije i Republike Srpske, ali i Crne Gore”, pojasnila je Babićeva.

milos sobajic izlozba trebinje (1).jpg

Šobajić je rođen 1945. godine. Diplomirao je na Akademiji vizuelnih umjetnosti u Beogradu 1970., a od 1972. godine živi i radi u Parizu.

Priredio je više od 30 značajnijih samostalnih izložbi širom svijeta.

Uz udruženje “Susret”, organizaciju izložbe u Trebinju, pomogli su Grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Akademija likovnih umjetnosti Trebinje i Turistička organizacija grada Trebinja.