Albansku naciju stvorili od četiri plemena koja se međusobno nisu ni razumjela samo da bi spriječili izlazak Srbije i Rusije na Jadran, tvrdi istoričar i teolog Goran Šarić iz Rijeke, pišu "Novosti".

saric.jpg

Drugi put u razmaku od sedam mjeseci katolički teolog i istoričar Goran Šarić priredio je u četvrtak veče predavanje u prepunom Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. Tribina "Genetičko poreklo Srba i drugih evropskih naroda" privukla je više od 200 Novosađana.

Šarić je predavanje započeo konstatacijom da je posljednjih 200 godina na Balkanu britanska politika nepogrešivo uvijek radila protiv naših interesa. Turska, koju su tada zvali „bolesnikom sa Bosfora", održavana je „na aparatima" samo da Srbija ne bi dobila svoju državu.

- Zašto? Zato da bi se Rusiji zaprečio izlaz na Jadran. Velika Britanija imala je politiku „Balans of the power"(ravnoteža moći) i nikada nije htjela da dozvoli da neka država, pa bila to Francuska ili Njemačka ili Rusija, postane toliko jaka da ugrozi njene interese - kazao je Šarić.

On je u nastavku predavanja kazao da je tokom cijelog 19. vijeka postojao prećutni dogovor između Britanije i Austrougarske koji se ogledao u tome da je Austrougarska uvijek stajala na stranu britanske kolonijalne politike drugdje u svijetu, a Britanija je, zauzvrat, podržavala habzburšku politiku na Balkanu.

- Možda i posljednja velika pobjeda austrougarske diplomatije bilo je stvaranje albanske nacije od heterogenih plemena koja se nisu međusobno razumjela, imala su četiri veroispovijesti i različite jezike. Takvu jednu „masu", koja je bila lojalna svakom okupatoru, oni su pretvorili u naciju samo zato da Srbija ne bi izašla na more - naveo je Šarić.

Dodao je da pošto je srpska vojska oslobodila Skadar, Drač i Valonu gdje je dočekana kao oslobodilačka, Britanija i Austrougarska usmjeravale su Srbiju na Bugarsku i zabranjivale joj da „gleda preko Drine".

Austrougarska je,naime, najviše strahovala od toga da bi Srbija mogla da ujedini sve Južne Slovene i da će to značiti kraj austrougarskog carstva.

- Bili su u pravu, to se i desilo 1918. godine - konstatovao je predavač u KCNS a potom dodao i da nije istinita tvrdnja da su Srbi bili pod Turcima 500 godina.

Podsjetio je da je posljednji srpski car Jovan Nenad ubijen u zasjedi 1527. godine. Srbi su potpali pod Turke tek 1545, a od tada pa do Karađorđevog ustanka prošlo je 300 godina. Nijedan metar Srbije nije bio 500 godina pod Turcima.

Šarić je podsjetio da je najveći arheolog sa ovih prostora, pokojni prof. dr Đorđe Janković, ostao bez profesorskog zvanja na fakultetu jer je pobio tezu o doseljavanju Slovena na Balkan, dokazavši da su oni živjeli tu i u vrijeme Rima.

Tribinu je Šarić završio tvrdnjom da je najstarija kultura nastala na Dunavu i to ovim redom: najstariji je Lepenski vir, zatim slijede Starčevo, pa vinčanska i sopotska kultura.