Zahvaljujući trebinjskom Odredu izviđača, 35 naših mladih sugrađana će u narednih pet mjeseci biti osposobljeno da prepozna i pravilno koristi gljive, biljke, divlje voće i ljekovite trave u našem podneblju.

izvidjaci trebinje.jpg

Projekat, u kome jeučestvujui članovi Odreda izviđača, te učenici osnovnih škola "Vuk Karadžić" i "Sveti Vasilije Ostroški", nosi naziv "Izviđači - mladi sakupljači plodova prirode i čuvari šume" i traje od oktobra do marta 2019. godine.

Starješina Odreda izviđača "Trebinje" Nebojša Ratković kaže da će učesnici u okviru dvije radionice i kroz volonterski rad steći i znanje o neophodnosti podizanja ekološke svijesti i značaja očuvanja zdrave prirodne sredine.

"Uz teorijsko upoznavanje gljiva, bilja i šumskog voća, mladi će ih zatim skupljati na proplancima Bijele Gore i Ubala, dok će tokom zimskog raspusta biti organizovana škola 'Mladih gorana' gdje će steći osnovna znanja o razmnožavanju biljaka, rasadničkoj proizvodnji sadnica i načinima pošumljavanja", pojasnio je Ratković.

Tokom projekta biće odrađeno i više od 90 sati volonterskog rada na zubačkim Ublima, dok su kao predavači i instruktori tokom projekta angažovani nastavnici biologije, gljivari i topografi.

Učesnici projekta su već odradili radionicu "Gljive", u okviru koje su teoretski dio nastave imali u izviđačkom domu na Tulima, nakon čega su praktični dio usavršili na Ublima.

Tom prilikom su odradili i 45 sati volonterskog rada.

Naredna radionica im je od 26. do 28. oktobra, kada će se učesnici projekta upoznati sa šumskim voće, jestivim i ljekovitim biljem na području Ubala.

Početkom novembra će učesnici posjetiti Bijelu Goru, gdje će im biti održan i čas biologije u prirodi.

Škola "Mladih gorana" planirana je od 10. do 15 januara 2019., dok je završna aktivnost posjeta rasadniku Centra za gazdovanje kršom u Trebinju, koja je predviđena za februar iduće godine.