Jedna od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica - Milena Dravić, svoju prvu filmsku scenu snimila je upravo u Trebinju, u ostvarenju "Vrata ostaju otvorena", Františeka Čapa.

milena dravic.JPG

Ovaj film, rađen u produkciji Bosna filma, prikazan je u Trebinju 2014. godine na Festivalu mediteranskog i evropskog filma, kada je našoj slavnoj glumici dodijeljen "Zlatni platan".

Tada je Milena obilježila i 55 godina svog rada na sceni, koji je počeo u ovom filmu davne 1959. godine.

Milena se tada zahvalila što su je organizatori festivala pozvali u Trebinje i što su upravo nju izabrali da joj dodijele prvu nagradu Festivala za izuzetan doprinos evromediteranskoj sceni.

"U lepom Trebinju sam davnih dana, na kraju detinjstva, a početku mladosti, zaigrala u filmu 'Vrata ostaju otvorena'. Jedna od scena, te davne 1959. godine, snimana je na Trebišnjici", istakla je tada Dravićeva.

Milena Dravić preminula je 14. oktobra u Beogradu. Biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u petak, 19. oktobra.

Povodom Milenine smrti, od nje se oprostio i Umjetnički savjet filmskog festivala u Trebinju.

“Jedna i jedinstvena! Velikog srca. Počivaj u miru uz svoga Gagu, draga Milena”, navedeno je u posljednjem pozdravu umjetničkog savjeta Festivala.

Scene na Trebišnjici snimane 1959. godine pogledajte od 37. minuta filma.