U Trebinju je vođena jedna od najkulturnijih izbornih kampanja u kojoj nije bilo teških riječi, svađa, motornog ulja po bilbordima i sličnih ekscesa koji su u ranijim godinama punili naslovne strane lokalnih i regionalnih medija.

trebinje-grad.jpg

Ipak, ono što je najviše iznenadilo Trebinjce je da promotivnih plakata sa likom kandidata i sloganom stranke ovoga puta nije bilo po banderama, drveću, fasadama i saobraćajnim znakovima.

Upozorenje Komunalne policije je ovoga puta urodilo plodom, pa su se politički subjekti odlučili da plakate lijepe samo na improvizovane panoe.

Oni koji su prekršili upozorenje Komunalne policije, kažnjeni su na samom početku kampanje, te im je naloženo da plakate uklone, što su i učinili.

I dok je jedna stranka novčano kažnjena, dvije su dobile samo upozorenja da svoje plakate uklone.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Bojan Čvoro rekao je za TrebinjeLive.info da je predizborna kampanja, s aspekta komunalnog reda, pošla više nego zadovoljavajuće.

"Partije su se pridržavale komunalnih propisa. Vjerujem da je vrijeme lijepljenja plakata po banderama ili saobraćajnim znakovima iza nas", rekao je Čvoto.

On kaže da će Komunalna policija i u narednom periodu pod budnim okom držati i sve ostale organizacije, ustanove i druge organizatore događaja koji plakate lijepe gdje god stignu.

"Pisaćemo im kazne, bez upozorenja, jer se zna gdje se propagandni materijal može lijepiti", poručio je Čvoro.

Prema njegovim riječima, evidentan je problem lijepljenja plakata po fasadama u Starom gradu, što će u najskorijem periodu biti zaustavljeno, ako ničim drugim onda novčanim kaznama.

I Trebinjci pozdravljaju što predizbornih plakata više nema na svakom ćošku grada. Ranijih godina se, kažu, nije moglo izržati od raznoraznih poznatih i nepoznatih faca, jer su stranački aktivisti plakate lijepili čak i na privatne zidove.

Sjećaju se, dodaju, i vremena kada su bilbordi bili posipani motornim uljem.

"Ova izborna kampanja je pokazala da se na civilizovan i kulturan način mogu predstaviti ideje, programi i kandidati. Prije dvije, četiri i ranijih godina vodili su se parolom gdje god slobodnog mjesta ima ti plakat zalijepi. Toga više nema i to me raduje", kaže jedan naš sugrađanin.