Sasvim je realno da u skorije vrijeme bude povećana prosječna plata na 1.000 KM - ocjenjuju poslodavci u Republici Srpskoj.

zaposleni-radnici.jpg

Poslodavci objašnjavaju da je za tu raunicu najvažnije smanjenje poreskog opterećenja na rad. 
Saša Trivić, vlasnik banjalučke kompanije ''Krajina Klas'' kaže da je povećanje plata neminovnost, a prije svega zbog odlaska radne snake, odnosno nedostatka radnika u Srpskoj.

''Ministar finansija RS Zoran Tegeltija nam je dao prijedlog da preduzeća koja isplaćuju plate veće od prosjeka u svojoj grani imaju u potpunosti neoporezivu 13. platu'', kaže Trivić za Euroblic.

Kaže da je smanjenja stope poreza i doprinosa veoma osjetljivo pitanje iz razloga što pojedini poslodovaci i dalje isplaćuju dio plate na crno.

''Moramo uzeti u obzir na to da imamo 30.000 radnika koji primaju 400 maraka platu, a znamo da dobiju još 200, 300 ili 400 na ruke. Tako da bi u slučaju smanjenja oporezivanja na dodatnom dobitku bili takvi poslodavci'', navodi Trivić.

Kaže da je poslodavcima najbitnije kako da što manje izdvajanja imaju na povećanje plata za 100 KM, a da će na tom projektu morati zajedno da rade Vlada i poslovna zajednica.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić smatra da se moraju smanjiti porezi i doprinosi na platu i da budu kao do 2009. godine - 52 odsto na neto platu.

''S druge strane, država bi izgubila dio prihoda u budžet, a to bi se moglo nadoknaditi minimalnim povećanjem poreza na dodatu vrijednost do najviše 19 odsto. Tako bi ostao dio plate radnicima, od povišica, a stimulisali bismo potrošnju'', kaže Škrebić za Euroblic.

U Privednoj komori RS kažu da je njihov stav da je povećanje plata sasvim realno.