Povodom Pokrova Presvete Bogorodice, krsne slave srednjovijekovnog manastira Duži kod Trebinja, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni episkop Atanasije, služili su u ovoj svetinji Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje brojnog sveštenstva. 

krsna slava manastir duzi (1).jpg

Veliki broj ljudi iz Hercegovine, Crne Gore i Dubrovnika, a naročito djece,  okupilo se danas u manastiru koji se spominje još 1694. godine, koji je tada, nakon što su Tvrdoš razorili Mlečani i osmanlije, postao prosvjetni i crkveni centar Hercegovine.

U prigodnoj besjedi okupljenim vjernicima, vladika Dimitrije je govorio  današnjem prazniku i majci Božijoj.

Vladika Dimitrije obraćajući se narodu pričao je o Majci Božijoj koja je, kako je rekao, veoma važna u spasenju ljudi.

"Njen pokrov je praznik cijele crkve, jer danas proslavlja ono što je crkva imala u proteklim vijekovima u svojim predavanjima i čime je živjela. Mi smo svi jedna crkva, za koju se uslovno kaže nebeska i zemaljska", istakao je vladika Dimitrije.

krsna slava manastir duzi (2).jpg

Umirovljeni vladika Atanasije je okupljenom narodu čestitao današnji veliki praznik, podsjećajući da se majka Božija javila u vrijeme opsade Carigrada od strane Avara, 911. godine.

"Ona nas pokriva i štiti i to vidi svako koji ima vjere i povjerenja u nju. Majka Božija je prisutna i štiti sve, a posebno djecu i hvala Vam što ste doveli ovoliki broj djece. Neka je srećan praznik svima, a naročito djeci, đacima, majkama i stradalnicima na Kosovu i Metohiji", istakao je vladika Atanasije.

Tokom liturgije, u čin đakona je rukopoložen Miloš Mandić.

krsna slava manastir duzi (4).JPG

Nakon svečane liturgije upriličena je litija oko hrama i presječen je slavski kolač.

Povodom ovog praznika, u manastir Duži je iz Zvornika došao  Jovan Mitrović. Povukla ga je želja da sazna svoje korijene i porijeklo. Predanje kaže da su njegovi pradjedovi napustili ove krajeve prije više od 200 godina.

"Volio bih da upoznam svoje korijene, a na prvi pogled sam se zaljubio u ovaj kraj. U okolini manastira je stanovništvo koje slavi Svetog Klimenta kao i ja i to je neka odrednica koja mi daje putokaz", rekao je Mitrović.

krsna slava manastir duzi (3).jpg

krsna slava manastir duzi (5).jpg